Machofabriken utmanar destruktiva killnormer

Porr. Utsatthet på nätet. Svartsjuka. Tjejjouren Luleå vill bryta machokulturen och väcker samtalen i skolorna. Jourens kärnverksamhet är stödchatten för tjejer. En annan del är klassrumsbesök, där lärarna också kan få verktyg att hantera frågor som swischar förbi på sociala medier.

– Ätstörningar, ångest, hedersfrågor, vänskap, kärlek och graviditeter är exempel på vad tjejerna som söker hjälp vill prata om, säger Kigge Fasth, verksamhetssamordnare och skolinformatör.

Tjejjouren Luleås Kigge Fasth föreläser om Machofabriken – ett verktyg för arbete för jämställdhet och mot våld bland unga.

Chatta anonymt

Vem som helst kan anonymt vända sig till Tjejjouren Luleå. Jourtjejerna vet inte vem de chattar med eller var de bor. Den hjälpsökandes identitet är skyddad och inga journaler förs.

De flesta som svarar på frågor i chatten är frivilliga som arbetar helt ideellt. Kigge Fasth är den som utbildar dem.

– Vi har precis genomfört grundutbildning med 17 personer i två nya grupper. De nya är redo att börja chatta tillsammans med övriga aktiva jourtjejer. Vi är därmed sammanlagt 32 medlemmar i föreningen. Det märks att vi behövs, det är många som kontaktar oss under de dagar och kvällar som chatten är öppen, säger Kigge.

Tjejjouren Luleå har vanligtvis chatt en kväll i veckan, men under pandemin har verksamheten utökats med tre fasta chattpass under dagtid. Mer information finns på Tjejjourens hemsida.

Föreläser i skolor

Vanligtvis erbjuder Tjejjouren Luleå gratis föreläsningar i alla skolor i kommunen. Föreläsningarna bokas av läraren och skräddarsys efter klassens önskemål och behov.

– Ibland vill läraren att vi utgår från Machofabrikens metodmaterial. Då hälsar jag på i samma klass vid 2-3 tillfällen. Föreläsningen varvas med filmklipp och samtal.

För tillfället har Tjejjouren Luleå dragit i handbromsen och avvaktar pandemins utveckling innan nya föreläsningar kan bokas in.

Jobbar förebyggande

Under En vecka fri från våld medverkar Tjejjouren Luleå bland annat med Machofabriken.

– Det är ett sätt att uppmana, och ge verktyg, till lärare och idrotts- och fritidsledare att arbeta på ett förebyggande sätt. Jag kör också en genomgång av själva metodmaterialet, säger Kigge.

Föreläsningen, som sänds digitalt på torsdag klockan 10, vänder sig till personer som arbetar med, och möter unga, på olika arenor som idrotten, skolvärlden eller på fritidsgårdar. Anmälan via epost till: bokning@tjejjourenlulea.se

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp