Måltidschefer och skolrestauranger nominerade i nationell tävling

Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge är gemensamt nominerade som årets måltidschef i den nationella tävlingen Sveriges offentliga måltider (SOM). Även skolrestaurangerna på Benzeliusskolan och Porsöskolan har blivit nominerade i kategorin årets skolkök på grundskola.

Från vänster Minakhi Parida, Anna Berg och Hakibe Abazi från skolköken på Benzeliusskolan och Porsöskolan, tillsammans med måltidscheferna Hanr-Erik Karlsson och Jens Drugge.

Hakibe Abazi, Minakhi Parida och Anna Berg som arbetar i skolköken på Benzeliusskolan och Porsöskolan, tillsammans med måltidscheferna Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge.

Tidigare hette tävlingen White guide Junior och skolköken som är nominerade kan tilldelas en till tre stjärnor, precis som i White guide för kommersiella restauranger. Meningen är att offentliga kök ska kunna få visa upp sina ambitioner och yrkeskunnande.

- Nominering blir som ett kvitto på att den tid man lägger ner, och får vi priset ser vi att vi har gjort ett fint jobb. Det ger också yrket mer status, säger Anna Berg från skolrestaurangen på Benzeliusskolan.

Köken bedöms från en helhet, där mat, måltidsmiljö, bemötande, dialog och hållbarhet vägs in. De som blivit nominerade för pris har haft ett oanmält besök av juryn i tävlingen.

- Han som kom och besökte oss ställde olika frågor och han provade alla rätter vi serverade. Sedan pratade han med barnen och hur stämningen i matsalen var, berättar Anna Berg, från skolrestaurangen på Benzeliusskolan.

Resultat av måltidsresan

Hakibe Abazi, Minakhi Parida och Anna Berg är kockar i skolköken på Benzeliusskolan och Porsöskolan. De inspirerar varandra mellan köken, och ska åka till prisutdelningen i Lund den 29 och 30 oktober tillsammans med enhetscheferna. De är en del av den klimatsmarta måltidsresan för skolmåltider i Luleå, där de har fått mer ansvar köket och får skapa menyer tillsammans med eleverna.

- I och med måltidsresan kan vi ändra maten och göra den mat vi vill, och det gjorde att vi anmälde oss till tävlingen, säger Minakhi Parida, från skolrestaurangen på Porsöskolan.

De ser att eleverna slänger mindre mat, har halverat svinnet till hälften, och på Porsöskolan har de tagit bort den hinken från matsalen. Eleverna är mer nyfikna på mat.

- Vi har ändrat hela vårt arbetssätt, med planering till de rätter som serveras på tallriken. Barnen är hela tiden med och får prata om mat med oss. Föräldrarna visar också ett större intresse, fortsätter Minakhi Parida.

Måltidscheferna är nominerade tillsammans

Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge är de enda i sin kategori som är gemensamt nominerade som årets måltidschef. De tror att samarbete även mellan chefer lönar sig.

- Vi arbetar som ett team, och drar varandra framåt. Vi hjälper varandra framåt trots att vi arbetar med flera skolområden, och bollar idéer med varandra, säger Hans-Erik Karlsson.

De kompletterar varandra och sporras av utmaningen med att förändra skolmåltiderna menar Jens Drugge.

- Vi vill verkligen förändra kulturen när det gäller att testa och prova nytt och inte vara rädd för att göra fel och misstag. Alla ska få vara delaktig och bidra och på så vis känner våra medarbetare ett större engagemang, yrkesstolthet och ökad arbetsglädje.

Nu arbetar de med att ta in varor från lokala mer småskaliga producenter och få med alla delar av skolan, som rektorer och lärare, i arbetet med att ge elever kunskap om hälsosam mat. På Benzeliusskolan har de även varit ute på en bondgård med eleverna för att se hur maten produceras

- Vi lär ut mer i matsalen idag, om vad hälsosam mat är och om olika matkulturer. Eleverna får en kunskap i matsalen., avslutar Hans-Erik Karlsson

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp