Mässa som ska ge hopp och engagemang inför framtiden – Luleå framtidssäkrar 17 – 18 september

Vad har regnbågsfrikadeller, hockeyutrustning, Föräldrasupporten och en lastcykel gemensamt? Jo, att du hittar dem och en hel massa annat på höstens viktigaste mässa som arrangeras på Kulturens hus i Luleå den 17 – 18 september! Kom och ta del av allt som Luleå kommun gör för att minska Luleås påverkan på klimatet och kom också och låt dig inspireras till egna hållbara val i vardagen. Spännande och hoppfulla utställningar och miniseminarier inom områden som energi, transporter, återbruk, boende, relationer, mat och mycket mera!

Oroar du dig inför framtiden? Funderar du över vad Luleå kommun gör för att minska Luleås klimatutsläpp? En SIFO-undersökning (Barn och unga om klimatet 2022) visar att väldigt många barn och ungdomar oroar sig över hur framtiden ska bli med klimatförändringarna och dess konsekvenser. Så mycket som 55 % av de unga mellan 12 och 18 år som tillfrågades i Sverige känner sig ganska eller mycket oroliga för klimatet och bara fyra av tio känner hopp om att vi kan lösa klimatfrågan på ett bra sätt. Även BRIS rapporterar om kraftigt ökade känslor av hopplöshet och oro för att välden ska gå under hos unga.

Välkommen till höstens viktigaste mässa - Luleå framtidssäkrar 17 - 18 september

Välkommen till höstens viktigaste mässa - Luleå framtidssäkrar 17 - 18 september

Vi får inte lämna våra barn och ungdomar ensamma med denna oro, vi måste bjuda in till samtal om klimatet och vi måste öka takten i arbetet med att minska vår klimatpåverkan. Vi måste också berätta om allt bra som redan görs och därför bjuder Luleå kommuns förvaltningar och bolag in alla Lulebor och besökare till mässan Luleå framtidssäkrar den 17 – 18 september.

Inspiration till en härligare och hållbarare vardag

På mässan hoppas vi att du som besökare ska känna nytt hopp inför framtiden när du ser hur Luleå kommun och dess bolag aktivt arbetar för att komma ner till noll i klimatpåverkan för Luleå som plats. Ta del av alla goda exempel på åtgärder som görs eller planerar att göras och passa också på att ställa dina frågor till medarbetarna på Luleå kommuns förvaltningar och bolag på plats på mässan.

Och forskning visar att för att känna hopp och mindre oro är det också väldigt bra att själv göra något som pekar i rätt riktning och då gärna tillsammans med andra som funderar över samma saker. Att stanna upp och fundera över vad som är viktigt i ens liv och sedan engagera sig och hitta härliga men hållbara alternativ kan förbättra både ens liv och ens mående, ung som gammal.

Därför hoppas vi också att du som besöker mässan ska känna dig inspirerad och engagerad till fler vardagliga hållbara val. Få med dig ett nytt klimatsmart recept hem, få tips om hur du sparar energi i både villan och lägenheten, låna en återbrukad festklänning till höstens fest eller skaffa ett busskort så du åker klimatsmart till jobbet eller skolan. Bli inspirerad till att engagera dig och bidra till att Luleå kommun ska vara en bra plats att bo på även i framtiden för våra barn och barnbarn!

Söndagen den 17 september är mässan öppen för alla boende och besökare i Luleå kommun och på måndagen den 18 september är Luleås gymnasieelever välkomna under förmiddagen och Luleå kommuns egna medarbetare på eftermiddagen.

Rita, bygg eller forma framtidens Luleå i lera – flera roliga aktiviteter för barn under mäss-söndagen 17 september

Under söndagen pågår det flera olika aktiviteter riktade till barn så ta med dig barnen på mässan! Låt dem vara med i workshopen ”Forma framtidens Luleå i lera” för alla åldrar i konstateljén/labbet. I kreativa rummet kan de rita eller bygga sin bild av det goda livet i framtidens Luleå och på bibblo på vån 5 kan de provköra Luleå Energis mini-elbilar!

Här presenteras ett axplock av vad som mer händer under mässans båda dagar:

 • Vad innebär den gröna omställningen för oss som Lulebor, hur kommer det att påverka vår vardag, nu och i framtiden? Moderator Malin Winberg gör spännande intervjuer med nyckelpersoner inom omställningen i Luleå
 • Den tredje platsen – vikten av mötesplatser, föreläsning med Christer Ljungberg från Trivector
 • Vad ska man tänka på inför en installation av solceller och/eller laddbox, miniseminarium med Emma Tallus och Johan Westerberg på Luleå Energi
 • Ett hållbart familjeliv – hur ser det ut, miniseminarium med Föräldrasupporten
 • Klimatsmarta menyer i Luleås skolor och förskolor – vad innebär det, föredrag med kocken Jens Drugge
 • Hur mycket mer koldioxid kan vi släppa ut i Luleå för att hålla vår budget?
 • Luleåmodellen möjliggör grön omställning i hela Sverige, föredrag med Malin Larsson och Carina Zolland på Luleå Energi
 • Kom och ta en kaffe med någon av Luleås politiker och prata hållbarhet i politikercaféet
 • Ta del av Fritidsbanken stora utbud av fritidsutrustning som lånas ut gratis till alla barn och ungdomar i Luleå
 • Hur kommer framtidens fjärrvärme se ut i Luleå, föredrag av Magnus Johansson och Jenny Nordström på Luleå Energi
 • Vilken hjälp finns att få av kommunen i livets olika skeenden – fem seminarier på temat social hållbarhet i lokalen Världsarvet
 • Vilka nya bostadsområden planeras och vilka ska renoveras i Luleå stad och landsbygd?
 • Träffa inflyttarlotsarna som hjälper den som är på väg att flytta till Luleå
 • Spara energi i villan eller bostadsrättsföreningen, miniseminarier med energirådgivare Caroline Forsberg
 • Säsongens frukt och grönt, hur vet man vad man ska äta när under året?
 • Elbil i kallt klimat - hur funkar det, föredrag och frågestund med Robert Granström
 • Kick off för Luleå kommuns Hållbarhetsutmaning för gymnasieelever
 • Klimatpsykologen Kata Nyhlén förklarar varför vi gör som vi gör, eller kanske framför allt varför vi inte gör mer än vi gör och också hur vi kan göra mer!
 • Få kostnadsfri energirådgivning för just ditt hus

Missa inte höstens viktigaste mässa!

Varmt välkommen!

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Logotyp