Niklas Ekdal och Atilla Yoldas pratade psykisk ohälsa på Kulturens hus

Under förra veckan kunde intresserade Luleåbor höra Niklas Ekdal och Atilla Yoldas föreläsa på Kulturens hus. På agendan stod psykisk ohälsa, vägen tillbaka från botten, machokultur, könsnormer och kopplingen däremellan.

Veckan för psykisk hälsa är ett evenemang med syftet att inspirera, utbilda och minska stigmat kring psykisk ohälsa. Ta del av intressanta föreläsningar och hälsoaktiviteter, helt kostnadsfritt. Arrangör är Luleå kommun.

Atilla Yoldas sitter på en scenkant och pratar med publiken.

I en ärlig och sårbar föreläsning talade Atilla Yoldas direkt till publikens unga.

Efter en olycka på fotbollsplanen hamnade Niklas Ekdal till slut i sluten psykiatrisk vård. Att någon slår i huvudet och utvecklar depressiva symptom är inte ovanligt, menar han. Under föreläsningen under Veckan för psykisk hälsa berättar Niklas Ekdal om händelsen som ledde fram till självmordsförsöket under hösten 2012 och tiden hos psykiatrin. Försöket misslyckades och idag ser livet annorlunda ut. Niklas skriver, föreläser och intresserar sig för finans och amerikansk politik. Trots att den hjärntrötta mannen som tappat livslusten till synes är borta sen länge så har resan tillbaka inte varit spikrak och livsrutinerna är viktiga, säger han:

– Nu är man lite äldre och lever lite annorlunda. Jag äter bättre, dricker nästan ingen alkohol och planerar mitt jobb bättre än förut. Det som är bäst för det psykiska måendet är rutiner och att man sköter om sig när det kommer till sovandet, att få dagsljus, ta initiativ för att träffa folk och se vill så man inte bara blir sittande framför TV:n. I teorin är det ganska enkelt att må bra men sen följer man det inte alla gånger, såklart.

I föreläsningen uttrycker Niklas stor tacksamhet gentemot psykiatrin, en instans som under de senaste åren fått stor kritik, exempelvis av vårdcentraler runt om i landet. Det menar SVT Nyheter i resultatet från en enkät som genomfördes 2022, där ansvariga på 334 vårdcentraler uttryckt kritik mot psykiatrin.

– Jag förstår självklart att psykiatrin inte räcker till och att många känner att de inte kommit fram eller fått den vård man behöver. Det ligger lite i sakens natur. Men jag har försökt att vända på det lite och trycka på hur fantastiskt det är att psykiatrin finns. Att det borde satsas mer resurser där och att de kan behöva bli duktigare på att se människor är självklart. Det är lite samma grej som med skolan och Polisen, som får mycket skit för att uppdraget i sig är lite otacksamt. Varken kriminaliteten eller personer i behov av psykiatrin kommer försvinna, liksom. Alla kommer aldrig bli godkända i skolan. Det känns som en ond cirkel. Om man bara gnäller så kommer ingen orka jobba med dessa yrken till slut. Därför vill jag stötta dem och vara tacksam för hjälpen jag fick, säger Niklas Ekdal.

Närbild på Niklas Ekdal. Hon ler lätt och bär en rosa, stickad tröja.

Journalisten, programledaren och författaren Niklas Ekdal föreläste i Lilla salen på Kulturens hus.

Niklas Ekdal står på en scen.

Niklas Ekdal föreläste framför en näst intill fullbokad lokal.

Korrelation mellan psykisk ohälsa och traditionella könsroller

På scen under Veckan för psykisk vecka var också journalisten, krönikören och författaren Atilla Yoldas. I Luleå har han varit förr men denna gång var den första gången hans föreläsning var öppen för allmänheten.

– Jag älskar Luleå! Jag blev så glad och tacksam att se att så många kom till föreläsningarna i Kulturens hus. Jag kände mig oerhört välkommen och omhändertagen. Och vi ska ju inte sticka under stol med att er miljö är mycket vackrare än den är på våra breddgrader. Jag önskar det hade funnits tid att vandra lite, det får bli nästa gång, säger Norrköpingsfödda Atilla.

Under timmen på scenen berättade Atilla Yoldas om en avgörande punkt i livet – stunden han fick veta att hans mamma och mormor återkommande blivit misshandlade av Atillas morfar. En vetskap som fick honom att ifrågasätta sig själv och hans syn på manlighet och våld:

– Det påverkade mig på djupet och är den enskilt viktigaste händelsen i mitt liv som väckte engagemang. Det är väldigt personligt och stundvis svårt att prata om, men det är en viktig del av mig. Den rotade en känsla av ansvar i mig som är stark. Den gav mig något konkret som fick mig i en annan riktning, som hjälpte mig landa i den jag vill bli och vara som man.

Och priset för att vara "macho" kan bli högt, säger Atilla. I föreläsningen berättar han om kopplingen mellan destruktiva machonormer och psykisk ohälsa som kan resultera i mörka konsekvenser för både män och kvinnor:

– Machokultur driver oss till att göra våld på oss själva och såra, hämma och skada andra. I värsta fall leder det till dödligt våld. Konsekvenserna är totala för individ och samhälle. Kopplingarna är så tydliga de kan bli till våldsbrott, sexualbrott, psykisk ohälsa och självmord. Vi förlorar killar på grund av detta.

"Ta snacket"

Idag föreläser Atilla Yoldas, skriver böcker och debattartiklar om just jämställhet, ofta med unga killar som målgrupp. Han uppmuntrar alla unga män som upplever machokulturens baksida att ta ett steg mot förändring. Hur gör man egentligen för att stå upp mot machokulturen? Ta snacket med personen, menar Atilla:

– Det är oftast enklare att ta snacket separat, en och en, än inför grupp första gången. Att försöka få i gång ett samtal genom att vara personlig och ärlig, berätta hur det känns att höra skitsnacket och lyfta fram konsekvenserna av sådana attityder. Och om man inte vågar eller av någon annan anledning inte kan — kom till oss vuxna och berätta, det är huvudsakligen vårt ansvar. Känn dig dock trygg i att oavsett vilken reaktion du får så gör du rätt när du säger ifrån, ifrågasätter, ställer frågor och kräver ansvar. Fokusera på de människorna som skiten kan gå ut över istället, och rota din känsla av ansvar och respekt. Jag tror på dig!

För dig som mår dåligt

Det finns många sätt att få hjälp om du mår dåligt psykiskt och du är inte ensam i dina känslor. Ofta räcker det med råd och stöd. Ibland behövs hjälp från vården. Hit kan du vända dig om du, eller någon nära dig, mår dåligt:

  • I ett akut läge ring 112 eller vänd dig till närmaste akutpsykiatriska mottagning.
  • Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.
  • Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08–702 16 80.
  • Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.
  • Regnbågslinjen: 0770-55 00 10, för dig som hbtqi+ och närstående. Tisdag och torsdag 18–21.
  • Äldrelinjen, öppet vardagar 8–19 och helger 10–16 på 020–22 22 33.
  • Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.
  • Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.
  • Föräldralinjen, 020–85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, 020–18 18 00 kl 19–22.
  • Kyrkans SOS erbjuder kris- och stödsamtal för alla. SOS-telefonen: 0771–800 650, vardagar 13–21, helger 16–21.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Josefin Högström

Logotyp