Efter en olycka på fotbollsplanen hamnade Niklas Ekdal till slut i sluten psykiatrisk vård. Att någon slår i huvudet och utvecklar depressiva symptom är inte ovanligt, menar han. Under föreläsningen under Veckan för psykisk hälsa berättar Niklas Ekdal om händelsen som ledde fram till självmordsförsöket under hösten 2012 och tiden hos psykiatrin. Försöket misslyckades och idag ser livet annorlunda ut. Niklas skriver, föreläser och intresserar sig för finans och amerikansk politik. Trots att den hjärntrötta mannen som tappat livslusten till synes är borta sen länge så har resan tillbaka inte varit spikrak och livsrutinerna är viktiga, säger han:
– Nu är man lite äldre och lever lite annorlunda. Jag äter bättre, dricker nästan ingen alkohol och planerar mitt jobb bättre än förut. Det som är bäst för det psykiska måendet är rutiner och att man sköter om sig när det kommer till sovandet, att få dagsljus, ta initiativ för att träffa folk och se vill så man inte bara blir sittande framför TV:n. I teorin är det ganska enkelt att må bra men sen följer man det inte alla gånger, såklart.
I föreläsningen uttrycker Niklas stor tacksamhet gentemot psykiatrin, en instans som under de senaste åren fått stor kritik, exempelvis av vårdcentraler runt om i landet. Det menar SVT Nyheter i resultatet från en enkät som genomfördes 2022, där ansvariga på 334 vårdcentraler uttryckt kritik mot psykiatrin.
– Jag förstår självklart att psykiatrin inte räcker till och att många känner att de inte kommit fram eller fått den vård man behöver. Det ligger lite i sakens natur. Men jag har försökt att vända på det lite och trycka på hur fantastiskt det är att psykiatrin finns. Att det borde satsas mer resurser där och att de kan behöva bli duktigare på att se människor är självklart. Det är lite samma grej som med skolan och Polisen, som får mycket skit för att uppdraget i sig är lite otacksamt. Varken kriminaliteten eller personer i behov av psykiatrin kommer försvinna, liksom. Alla kommer aldrig bli godkända i skolan. Det känns som en ond cirkel. Om man bara gnäller så kommer ingen orka jobba med dessa yrken till slut. Därför vill jag stötta dem och vara tacksam för hjälpen jag fick, säger Niklas Ekdal.