Nya Hertsöskolan inifrån – rektorerna ser bygget första gången

De har följt bygget från sina skollokaler i tillfälliga moduler ett tag, men nu har rektorerna på Hertsöskolan och skolchefen för grundskolan fått se skolan inifrån för första gången. Hösten 2026 flyttar eleverna in i den nya skolan.

Rektorer, prorojektägare, prohjektledare, skolchef grundskolan och skolhangläggare står i det som ska blir den nya entrén.

Takhöjden är enorm i det som ska bli den nya entrén till Hertsöskolan med möjligheter för eleverna att umgås. Från vänster: Martin Karlsson,rektor (7-9,) projektledare Jonas Nilsson, skolchef grundskolan Louice Stridsman, Gunilla Lundström, rektor (4-6), projektägare Göran Sackari och skolhandläggaren Helene Rahm.

I hjärtat av huset finns en entré med enorm takhöjd med fönster mot en hel gavel, som fascinerade rektorerna.

– Här inne kommer det byggas upp sociala ytor för eleverna i nivåer. Det blir en perfekt plats för högstadieeleverna att träffas på, säger Göran Sackari, projektägare från infrastruktur- och serviceförvaltningen.

Den nya Hertsöskolan består av två delar med två våningar. Mellan delarna finns en inglasad passage en våning upp. Högstadiet kommer vara i delen närmast parkeringen vid mataffären, och sedan kommer mellanstadiet husera i huskroppen längre in.

I huskroppen för mellanstadiet finns också matsal både för Hertsöskolan och Svedjeskolan och hemkunskapssalar. I delen för högstadiet kommer det finnas specialsalar, till exempel för slöjd, bild, musik, och plats för administrationen och elevhälsa.

Harmoniska materialval och stora fönster

Rundturen startade i delen där mellanstadiet ska vara, och där har bygget också kommit lite längre. Väggar är på plats och i många klassrum är också väggarna målade och golvet lagt. Det blir klassrum med grupprum i anslutning.

– Det är fina materialval tycker jag. Den dovt gröna färgen på väggen ger ett fint lugn åt lokalen och skapar harmoni, säger Martin Karlsson, rektor för årskurs 7-9.

Rektorerna tittar inne i ett klassrum.

Rektorerna är nöjda med färgvalet i skolan. Den dovt gröna nyansen skapar lugn och harmoni.

Det som höll i rundturen var projektägaren Göran Sackari och projektledaren Jonas Nilsson, från infrastruktur- och serviceförvaltningen. Gunilla Lundström som är rektor för 4-6 på Hertsöskolan längtar till de ska få flytta in i den nya skolan.

–Jag skulle gärna flytta in redan i morgon, och det finns så många möjligheter med de nya lokalerna, säger hon.

Rektorerna vid de stora fönstren i klarsrummet.

Klassrummen har fint ljusinslöpp med många stora fönster i varierande form.

En matsal med två serveringar

I delen där mellanstadiet är kommer matsalen att ligga. Där har också innerväggarna hunnit komma på plats. Både Hertsöskolans och Svedjeskolans elever ska använda matsalen, och eleverna från lågstadiet på Svedjeskolan får en egen ingång och en egen disk där maten serveras.t

En bild från matsalen

Det som syns på bilden är den del av matsalen där maten ska serveras till eleverna på Hertsöskolan innan de sätter sig att äta vid borden. Serveringen för lågstadiet på Svedjeskolan har en egen ingång och är i en annan del av matsalen.

Mot Hertsö centrum, med egen stor entré, byggs också ett nytt bibliotek. I den delen av byggnaden har taket just slutits, så där pågår avfuktning för fullt med stora aggregat.

Biblioteket i den nya Hertsöskolan

Projektledare Jonas Nilsson visar upp biblioteket för rektor Martin Karlsson. Biblioteket har en egen entré ut mot Hertsö torg.

Grönskimrande fasad och solceller på taket

Fasaden på huskroppen för högstadiet kommer ha en röd färg, och huskroppen för mellanstadiet en grön. Fasaden består av gröna plattor som skimrar i olika nyanser som varvas med trä i en ljusgrå nyans. Taket på byggnaden lutar, och på ett av taken ska det placeras solceller för att generera el till byggnaden.

Rektorn tittar på fasaden utifrån

Skolchefen för grundskolan Louice Stridsman tittar på fasaden till det som ska bli mellanstadiets del av skolan.

Louice Stridsman som är skolchef för grundskolan var också med på rundvandringen.

– Fantastiskt att nu se hur all planering och projektering blir till verklighet och att skolan växer fram. Det här blir en skola och byggnad att vara stolt över, säger hon.

Projektägare Göran Sackari utanför byggnaden

Projektledaren Göran Sackari och rektor Martin Karlsson utanför byggnaden, på det som ska bli en del av skolgården.

Den nya Hertsöskolan ska slutbesiktigas i mars 2026, och sedan ska elever, lärare och annan personal flytta in hösten 2026.

– Det är viktigt med projekteringen i sådana här projekt, och att allt planeras noga tillsammans skolan som vet vilka behov de har. Det gör att när bygget sedan drar igång går det smidigare och snabbare, berättar Göran Sackari, projektägare Infrastruktur- och serviceförvaltningen.

Skolan kommer få en stor utemiljö, där det finnas plats för undervising utomhus, naturmiljöer och utrymme för aktiviteter under rasterna. Det planeras också för ett utegym, basketplan och en multiarena.

Illustration över skolan, utemiljö och sporthall.

Illustration av skolans placering, sporthallen och den planderade utemiljön.

FAKTA Nya Hertsöskolan

  • Kommunen beslutade 2021 att en ny skolan, med bibliotek, sporthall, matsal och fritidsgård, skulle byggas på Hertsön efter att omfattande fukt- och mögelskador hittats på den gamla skolan.
  • Den gamla skolan började rivas i december 2023.
  • Nya Hertsöskolan är 13554 kvadratmeter stor, ungefär som två fotbollsplaner.
  • Den nya skolan är beräknad att kunna ta emot upp till 600 elever från årskurserna 4–9.
  • Nya Hertsöskolan – en ny skola i Luleå - Luleå kommun Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp