Nya regler för Majbrasor

Under Valborgsmässofirande samlas vi gärna kring värmande eldar och nu har nya regler trätt i kraft den 18 mars som förtydligar vad som gäller. De nya reglerna innebär att majbrasor får anordnas utan tillstånd från kommunen om det sker i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslag.

Bild på majbrasa med personer som står omkring som mörka siluetter. Nu krävs ingen dispens för att anordna en majbrasa. Däremot krävs tillstånd från polisen och markägare.

Ingen dispens krävs i år för att anordna en majbrasa. Däremot krävs tillstånd från polisen och markägare.

Tidigare regler innebar eldningsförbud vilket medförde att det krävdes dispens från kommunen för att anordna en majbrasa. De nya reglerna innebär att majbrasor får anordnas utan tillstånd från kommunen om det sker i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslag (1993:1617). Det här innebär att du som vill anordna en majbrasa ska:

  • Sök tillstånd från polisen för att anordna en offentlig tillställning eller allmän sammankomst. Du hittar mer information på polisens hemsida, sök på ”Anordna arrangemang”.
  • Se till att ha markägarens tillstånd.


Att tänka på innan du tänder en majbrasa

Tillåtet material: Det enda som får eldas är trädgårds- och parkavfall, samt ved.

Skydda djur: Innan brasan tänds bör materialet flyttas så att djur som gömt sig i högen kan ta sig till en bättre plats.

Ansvarig person: En ansvarig person ska utses för varje brasa. Den personen ansvarar för att majbrasan inte orsakar annan brand och ansvarar också för att elden släcks och platsen städas.

Övervakning: Eldarna ska aldrig lämnas obevakade. Elden kan spridas okontrollerat och en obevakad eld gör många oroliga.

Placering: Majbrasan ska placeras på okänslig mark som grus eller naturjord. Den får inte anläggas på asfaltytor, stenhällar, gräsmattor eller så att den kan spridas till exempelvis omgivande gräs eller byggnader. Avståndet till byggnader bör vara minst 25–50 meter beroende på brasans storlek. Tänk också på vindriktning, vindstyrka och närliggande byggnader. Brasan får inte placeras under eller i närheten av tele- eller kraftledningar. Placera inte heller brasan nära hus och vägar så att röken kan irritera närboende.

Tändning: Använd aldrig bensin för att tända majbrasan. Bensin förångas snabbt och då bensingaserna antänds kan branden få ett explosionsartat förlopp. Det är olämpligt och mycket farligt att slänga på bensin eller andra lättflyktiga brännbara vätskor i elden.

Släckutrusning: Lämplig släckutrustning ska finnas tillgänglig, till exempel strilkannor eller hinkar med vatten och krattor.

Nödsituation: Larma 112 direkt om du förlorar kontrollen över elden.

Sök noga igenom högen som ska eldas så att inte någon igelkott har krypit in och sökt skydd

Sök noga igenom högen som ska eldas så att inte någon igelkott har krypit in och sökt skydd

Att tänka på när majbrasan har brunnit ut

När brasan har brunnit ut ska resterna skottas ihop och eventuell glöd släckas. Området ska vara helt städat inom en vecka.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Andreas Johansson, Pixabay

Logotyp