Ny tjänst för långtidsarbetslösa

Kommunstyrelsens arbetsutskott har idag godkänt arbetsmarknadsförvaltningens förslag att lämna anbud till arbetsförmedlingen om att bli en fristående aktör till deras nya tjänst KROM – Kundval, rusta och matcha. Tjänsten är till för individer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa.

Arbetsmarknadsförvaltningen räknar med 50 - 150 deltagare hos sig genom KROM. Tjänsten bygger på ett valfrihetssystem där deltagaren själv väljer leverantör bland olika aktörer, det kan till exempel vara privata rekryteringsföretag eller Luleå kommuns arbetsmarknadsförvaltning.

Genom att gå med i KROM kan arbetsmarknadsförvaltningen bidra till ett större regionalt ansvar gällande kompetensförsörjning.
Personerna på bilden har ingen koppling till innehållet i nyheten.

Det stöd som varje deltagare i KROM får ska utformas och anpassas efter individens förutsättningar och behov. Syfte är att individen snabbare ska komma ut i jobb och studier.

– Arbetsmarknadsförvaltningen kan som leverantör till KROM fortsätta att bidra till att Luleå kommuns egen kompetensförsörjning säkras. Fler försörjningsstödstagare får möjlighet till arbete eller utbildning, vilket ökar chanserna till ett självständigt liv med förankring på arbetsmarknaden, säger Magnus Johansson, avdelningschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Genom att gå med i KROM kan arbetsmarknadsförvaltningen bidra till ett större regionalt ansvar gällande kompetensförsörjning. Men också bli en än starkare aktör inom utbildning och matchning.

– Luleå kommun är sedan mer än 30 år tillbaka en väletablerad aktör inom det arbetsmarknadspolitiska området. Som leverantör till KROM får vi ytterligare en viktig och aktiv roll i arbetsmarknadspolitiken, vilket gynnar Luleå kommun på flera sätt, säger Magnus Johansson.

Leverantörer till KROM

De som blir leverantör till KROM tar tillsammans med den arbetssökande fram en plan för hur hen, på snabbaste sätt, ska få ett arbete eller kunna påbörja en utbildning. Varje deltagare får sedan ett schema med aktiviteter som ska genomföras. Leverantören ska också samarbeta med arbetsgivare för att fånga upp kompetens- och rekryteringsbehov och utifrån det stötta deltagarna att nå målet med egenförsörjning. De ska också ha kännedom om vuxenutbildning och aktuellt utbildningsutbud för att vägleda deltagare som har behov av utbildning.

– Arbetsmarknadsförvaltningen bedriver redan idag aktiviteter som arbetsförmedlingen har som krav för leverantörer inom tjänsten KROM. Därmed kan förvaltningen snabbt vara igång och vi bedömer är att vår förvaltning har både kompetensen och de resurserna och verktyg som krävs, säger Magnus Johansson.

På arbetsmarknadsförvaltningen bedrivs olika insatser och aktiviteter för att bland annat stötta deltagare till arbeten inom bristyrken som exempelvis vården. Den kommunala Vuxenutbildningen i Luleå bedrivs också av förvaltningen.

Ersättning från arbetsförmedlingen

Ersättningsmodellen i KROM skiljer sig från arbetsförmedlingens tidigare upphandlade tjänster då grundersättningen är lägre och den resultatbaserade ersättningen betydligt högre. Ersättningsmodellen bygger på tre delar, grundersättning som är en dagsersättning, resultatersättning som betyder arbete eller utbildning i minst fyra månader på heltid och snabbhetspremie.

KROM är en tjänst för fristående leverantörer, upphandlad av arbetsförmedlingen enligt lagen om valfrihet, LOV. Leveransområdet för tjänsten är samtliga femkantskommuner. Deltagare från hela leveransområdet kan därför bli aktuella för tjänsteleverans hos arbetsmarknadsförvaltningen.

FAKTA

  • KROM står för Kundval, rusta och matcha.
  • Arbetsmarknadsförvaltningen bedriver olika arbetsmarknadspolitiska insatser för människor som står långt från arbetsmarknaden.
  • Vuxenutbildningen anordnar utbildningar inom bland annat bristyrken.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Ruthberg

Bild: Shutterstock

Logotyp