Nytt koncept i Norrbotten: Mobil tandvård på äldreboendet

I stället för att de äldre ska ta sig till tandkliniken testas nu ett koncept där tandläkare och tandsköterska kommer till äldreboendet med mobil utrustning. Konceptet som finns på några platser i södra Sverige testas nu på Bergvikens vård- och omsorgsboende och är ett samarbete mellan Region Norrbotten och Luleå kommun.

Tore Hedman har bott ungefär 1,5 år på Bergvikens vård- och omsorgsboende, han drabbades av en stroke för några år sedan och har lite svårt att gå. Senaste besöket hos tandläkare var för ett halvår sedan och då för en sprucken tand.

– Jag tycker det här är ett bra initiativ säger Tore.

Den här gången är det en rutinundersökning och med vid besöket som stöd och hjälp är också Anna-Stina Hedman, Tores fru.

– Även om Tore tycker det är trevligt med utflykter också utanför vård- och omsorgsboendet så är det ju enklare och väldigt smidigt att ha det i huset, en riktig fördel, säger Anna-Stina.

Mobil tandvård testas i Norrbotten. Först ut är Bergvikens Vård och omsorgsboende för äldre. Från vänster Anna Näsström, sjukhustandläkare, Tore Hedman, patient och Sandra Greus, tandsköterska.

Mobil tandvårdsutrustning innehållande bland annat borr och sug.

Om teamet

Det mobila tandvårdsteamet består av Anna Näsström, sjukhustandläkare och Sandra Greus, tandsköterska, båda har erfarenhet av tandvård till äldre, Sandra har tidigare arbetat som undersköterska på vård- och omsorgsboende.

– Det ska fungera som ett vanligt tandvårdsbesök, vi gör undersökningar, lagningar, tar bort tandsten och tänder, slipar till proteser med mera, säger Anna Näsström.

Cirka sex patienter per dag behandlas och målet är att alla ska bli helt färdiga vid ett enda besök. I den mobila utrustningen ingår bland annat röntgenapparat, borrar och sug, allt det viktigaste som finns på en vanlig tandvårdsklinik. Men vad skiljer sig arbetet med att jobba mobilt jämfört det på kliniken?

– Vi måste vara självgående och kunna ta snabba beslut, det får inte köra fast för mycket, och då är det bra om man har lite erfarenhet, säger Sandra Greus.

Mobila tandvårdsteamet måste också sköta sådant som på kliniken sköts av andra, till exempel administration, det som vanligtvis hanteras i en reception.

Många fördelar

För patientgruppen äldre på vård- och omsorgsboenden kan det ha med dagsformen att göra om de orkar ta sig till tandläkare eller inte, men vid mobil tandvård gör det inte lika mycket, det blir egentligen inga eller sena återbud som på en tandklinik. Vid ett vanligt tandläkarbesök är också fler personer inblandade, extra personal som följer med, dessutom kan själva resan kan vara mycket påfrestande innan de ens kommit fram.

– Vi har mycket kommunikation med avdelningen, om en patient tar längre tid än beräknat kan nästa få komma lite senare, om någon inte mår bra kanske en annan kan komma i stället, snabba byten är inget besvär för vår del, säger Sandra.

– Om en patient inte orkar komma till oss, kan vi även gå upp på avdelningen för att göra en undersökning eller bedömning, säger Anna.

Teamet är två veckor i taget på äldreboendet, därefter en vecka på den vanliga arbetsplatsen på Porsön och tandkliniken.

– Den mobila arbetsplatsen är inte lika ergonomiskt anpassad, en del sitter i rullstol och vi får huka oss, böja oss, därför behöver vi arbeta som vanligt någon vecka, säger Anna.

Anna-Stina Hedman och Tore Hedman, tycker det är enkelt och smidigt med tandvård på boendet.

Lättillgänglig tandvård

De nationella riktlinjerna som tandvården jobbar efter säger att tandvården ska vara lättillgänglig för patienter på vård- och omsorgsboenden för äldre.

– Riktlinjerna finns till för att vi ska bedriva tandvård så bra och effektivt som möjligt för patienterna, till exempel åtgärder för olika sjukdomstillstånd och funktionsnedsättningar samt det viktigaste, att det ska vara lättillgängligt för de här patienterna, säger Anna Näsström.

Både Anna och Sandra ser fram emot det fortsatta arbetet och att få utveckla konceptet så att det kan bli aktuellt på fler boenden och bli en naturlig del i verksamheten.

– Det är ju roligt att så många är intresserade av det här både inom kommunen och regionen, personal, chefer med flera har sett fördelar med det här konceptet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & Foto: Bo Henry Pettersson

Logotyp