Nytt samarbete för Sveriges första fossilfria mineralgödselproduktion

Fertiberia, Lantmännen och Nordion inleder ett samarbete under namnet Power2Earth, ett partnerskap som syftar till att etablera Sveriges första fossilfria mineralgödselproduktion i Luleå. Projektet innefattar en fabrik i Luleå och vätgastillverkning i Letsi, Jokkmokks kommun. Planen är att vätgasen ska transporteras med en pipeline till Luleå.

Fertiberia, ägt av Triton Partners, är en bolagsgrupp bestående av 13 ledande företag med verksamhet i hela Europa inklusive Spanien, Frankrike, Portugal, Nederländerna, Sverige och Grekland. Sammanlagt har Fertiberia över 1 600 anställda inom växtnäring och gödselindustrin.

Fertiberia, Lantmännen och Nordion inleder ett samarbete under namnet Power2Earth, ett partnerskap som syftar till att etablera Sveriges första fossilfria mineralgödselproduktion i Luleå. Produktionsstart är planerad till slutet av 2028.

– Det är goda nyheter att projektet stärks med stabila samarbetspartners. Vi ser fram emot att jobba vidare med Power2Earth, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande.

Produktionsstart är planerad till slutet av 2028 och den totala investeringen beräknas att uppgå till omkring 2 miljarder euro, där partnerna i den slutliga investeringsfasen planerar att gå in med olika stora andelar.

Genom produktionen av fossilfri mineralgödsel i Luleå finns en potential att minska beroendet av import samt minska utsläppen med omkring 1,6 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar cirka 25 procent av utsläppen från det svenska jordbruket.

– Luleå kommun jobbar just nu hårt för att möjliggöra denna och andra etableringar enligt de tidplaner aktörerna har. Det här samarbetet är ännu ett steg i rätt riktning, det vi ser framför oss är att Luleå industripark blir ett nav för industrins gröna omställning och därmed deras bidrag till ett mer hållbart och cirkulärt samhälle, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör.

 

Se pressmeddelande från Power2Earth Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

19 februari 2024

Logotyp