Ny utbildning invigd – 16 elever
på väg mot framtidens industri

Fredagen den 14 februari invigdes den nya industrioperatörsutbildningen, en utbildning som spelar en avgörande roll i den pågående industriomställningen. Nu har den första kullen med 16 elever tagits emot – redo att utbildas för framtidens moderna industrijobb.

På fredagen invigdes den nya industrioperatörsutbildningen då ett hålband symboliskt klipptes av Fredrik Bruhn, ordförande i arbetsmarknads- och gymnasienämnden, och kommunalrådet Fredrik Hansson. Projektledare Sara Brandell och Vuxenutbildningens chef Nicklas Häggström assisterade.

Fredagen 14 februari invigdes den nya industrioperatörsutbildningen då ett hålband symboliskt klipptes av Fredrik Bruhn, ordförande i arbetsmarknads- och gymnasienämnden, och kommunalrådet Fredrik Hansson. Projektledare Sara Brandell och Vuxenutbildningens chef Nicklas Häggström assisterade.

I mitten av september förra året startade den stora renoveringen av de nya kurslokalerna på Banvägen. Efter några intensiva månader finns nu allt på plats för att ta emot eleverna som under 20 veckor ska utbildas till industrioperatörer.

Kommunalrådet Fredrik Hansson uttryckte sin entusiasm över utbildningens start och betonade dess betydelse för regionens tillväxt och industriella utveckling.

– Det är fantastiskt! Som vi har väntat. Det har varit en lång process, men nu är vi äntligen här. Den gröna omställningen i länet skapar ett stort behov av kvalificerad arbetskraft och den här utbildningen är en viktig pusselbit i det arbetet. Dessutom är den en del av vår långsiktiga målsättning att växa till 100 000 invånare till år 2040.

Fredrik Bruhn, ordförande i arbetsmarknads- och gymnasienämnden, menar att kommunen behöver skapa förutsättningar för en hållbar industriell utveckling och en attraktiv region att bo och leva i.

– Vår roll som kommun är att möjliggöra för nya industrier så att fler ska kunna ta ansvar för klimatomställningen. Vi anpassar nu utbildningarna från gymnasieskola till vuxenutbildning för att bättre matcha arbetsmarknadens behov av kompetens. Den här utbildningen bidrar till allt detta.

Kommunalråd Fredrik Hansson, projektledare Sara Brandell, chef för Vuxenutbildningen Nicklas Häggström och lärarna Henrik Scott och Sara Andersson såg fram emot att äntligen kunna hälsa eleverna välkomna.

Kommunalråd Fredrik Hansson, projektledare Sara Brandell, chef för Vuxenutbildningen Nicklas Häggström och lärarna Henrik Scott och Sara Andersson såg fram emot att äntligen kunna hälsa eleverna välkomna.

Under 20 veckor kommer de 16 eleverna att få en grundutbildning i industriell produktion. Utbildningen omfattar fyra kurser, där mekanik, pneumatik, hydraulik och automation står i fokus. Lärarna Sara Andersson och Henrik Scott har båda lång erfarenhet från industrin och ser fram emot att ge eleverna en stabil grund för deras framtida yrkesliv.

Sara Andersson, som började arbeta med utbildningen i september, ser satsningen som en unik möjlighet:

– För mig kändes det som en nysatsning och jag kände att det bara är en gång i livet som jag har chans att få vara med om att starta en industriutbildning från grunden. Det lockade mig.

Henrik Scott kliver in i sin nya roll med lång praktisk erfarenhet från industrin och har även undervisat tidigare.

– Jag har jobbat inom industrin i 30 år i olika roller och var även internutbildare på mitt förra jobb och trivdes bra med det. När jag hörde talas om att den här utbildningen sökte lärare så tyckte jag att det lät jätteroligt.

Lärarna Henrik Scott och Sara Andersson ser fram emot att äntligen kunna starta utbildningen i nya renoverade lokaler.

Lärarna Henrik Scott och Sara Andersson ser fram emot att äntligen kunna starta utbildningen i nya renoverade lokaler.

Ett av de viktigaste inslagen i utbildningen är säkerheten. Sara Andersson poängterar att det är en central del av undervisningen.

– Vi kommer att lägga stor vikt på säkerheten och har samma säkerhetstänk här som ute i industrin, dock i lite mindre format.

Utbildningen ger eleverna en teoretisk och praktisk grund, och det är under praktikperioden som de verkligen får utvecklas och få en realistisk bild av industrins krav och arbetsmiljö.

Initiativet till utbildningen togs i mars 2022, och vägen till invigningen har inneburit många utmaningar – inte minst med finansieringen. Tack vare stöd från Tillväxtverket blev satsningen verklighet.

Nicklas Häggström, chef för Vuxenutbildningen, ser positivt på framtiden:

– Det är otroligt kul att vi äntligen är framme! På måndag smäller det, då kommer den första gruppen elever, där vi har en bred åldersspridning från 22 till 54 år. Vi har haft ett fantastiskt team som jobbat med detta – alltifrån projektledare och lärare till hantverkare som byggt upp utbildningslokalen.

FAKTA:

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp