Öppnande av isbanan kan vara nära

Just nu håller Andreas Fagervall, arbetsledare för isbanan i Luleå kommun, att markera ut banans sträckning. Ställer inte snöovädret till det är en öppning av isbanan nära.
– Bästa isförhållandena på många år! I fjol hade vi de här centimetrarna på isen den 23 december, säger han.

Som vanligt är det istjockleken under Bergnäsbron som är banans svagaste punkt, men även här är isen tjockare än vad den brukar vara så här års.

I fjol öppnade isbanan den 23 december. Men i år är förhållandena exemplariska. En lång, kall höst utan snö bygger bra is och den svaga punkten är som vanligt under Bergnäsbron och på en plats mellan Bergnäset och Varvet.

– Men det ser riktigt bra ut överlag! Vi har 20-25 centimeter över hela isen, förutom just kring bron. Men i dag kan vi märka upp hela bansträckningen, säger Andreas Fagervall.

30 meter bred bana

Med en skoter, ett långt snöre och plogkäppar markeras banan ut, prick 30 meter bred. I morgon, onsdag, väntas ett rejält snöfall komma, men isbanegänget är optimistiska.

– Har vi tur blåser snön bara av isen. Om inte måste vi ta ut våra lättare fordon och röja bort snön. Men jag tippar att en öppning inte är långt bort som det ser ut just nu, konstaterar Andreas Fagervall.

Andreas Fagervall, arbetsledare för isbanan, märker upp banans sträckning med borr och plogpinnar.

FAKTA Isbanan Luleå

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Therese Hedman

Logotyp