Origoparken: Där fantasin sätter gränserna

Upplysta tallkronor, vatten som blänker och rinner, ljudkonstverk från havet, byggda och naturliga lekplatser – i Luleås nya park möts du av natur, spännande konst och fantasifulla överraskningar.

Bild: Jennie Lind.

Origoparken i Kronandalen är nu färdigbyggd och invigs i augusti 2024.

– Det finns både ett estetiskt och ett pedagogiskt värde i att den varierande mängden vatten från regn och snösmältning syns och hörs i stället för att bara ledas bort i rör under marken, säger landskapsarkitekt Viktor Wäppling, Luleå kommun.

Det så kallade dagvattnet är en viktig byggsten i Origoparken. Ylva Hagnelöv, VA-ingenjör på Lumire, berättar att öppna och fördröjande lösningar för vatten från hus och gator är naturligt renande och ingår i utvecklingen av robusta och klimatanpassade dagvattenlösningar. Dagvatten samlas i Origodammen som har en konstant vattenspegel. Under en gångbro har ett litet ”vattenfall” konstruerats och när nivån i dammen når en viss punkt strilar vatten ut till den stenlagda, slingrande bäckfåra som binder ihop Origoparken och Träffparken.

I arbetsgruppen har CWN ingått, bolaget som grävt, byggt och anlagt det hela. Viktor Wäppling menar att det givande och lärande utbytet i arbetsgruppen för Origoparken har lett till ett resultat han är stolt över.

– I Origoparken har Lumires riktlinjer för dagvattenhantering gått hand i hand med våra visioner om en fantastisk park och CWN:s förmåga att lösa det praktiskt och hållbart. Det har blivit en spännande, vacker och kreativ miljö som kommer att förändras och utvecklas på ett naturligt sätt under mycket lång tid, säger han.

I och med Origoparken är kommunens del av grönstrukturen i Kronandalen färdig med pulkabacke, träningsyta, parker, dammar och kanal, lekplatser, konstverk och kreativa överraskningar.

– Naturen får ta plats, det har varit en bärande tanke hela tiden. I Origoparken har vi till exempel placerat klätterställning och rutschkana bland gamla träd och till och med kunnat bevara en myrstack bland lekutrustningen, säger Viktor Wäppling.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sofia Lampa och Gunnel Vidén

Logotyp