Planering pågår av byggnationer på Tunaskolan och Stadsöskolan

Den framtida skolstrukturen har utretts i några år och beslut fattats för de olika skolområdena. Där har personal, vårdnadshavare och elever har varit delaktiga i dialoger om skolans behov. Nu börjar besluten bli verklighet, och planering av nybyggnation på Tunaskolan och Stadsöskolan är i full gång.

Visionsbild över den nya entrén på Stadsöskolan

Visionsbild över den nya entrén på Stadsöskolan.

– Vi lägger tid på att projektera och rita, för det blir smidigare när skolorna ska byggas. Det är billigare att rita än att behöva bygga om, säger Göran Sackari, projektägare på Infrastruktur- och serviceförvaltningen.

Tunaskolan med årskurserna F-9 har länge varit trångbodd, och matsalen för liten för att alla elever ska rymmas. Den anpassade grundskolan finns också på skolan, och de behöver lokaler som är anpassade efter deras behov.

Hösten 2025 ska projekteringen och upphandlingen av en ny skolbyggnad på Tunaskolan vara färdig. Inflyttning beräknas ske höstterminen 2027.

Ny byggnad på Tunaskolan med klassrum och matsal

Om- och nybyggnationen på Tunaskolan sker i två etapper. Först kommer en ny byggnad med två våningar på 4100 kvadratmeter att byggas. Där ska lågstadiet, anpassade grundskolan, två aktivitetslokaler, ett nytt kök och en ny matsal ligga.

I den andra etappen ska delar av nuvarande Tunaskolan byggas om, det vill säga nuvarande kök och matsal. På Tunaskolan finns ingenting att riva, däremot ska husen byggas ihop medan eleverna går där och det är något som behöver planeras och hanteras.

Bild över placeringen av en ny byggnad på Tunaskolan

Placeringen av den nya byggnaden på Tunaskolan.

Den anpassade skolan kommer ligga på nedervåningen i den nya byggnaden och får mer yta och anpassade klassrum. Där behövs också förråd för hjälpmedel. Lågstadiets klassrum blir på andra våningen. Två aktivitetsrum för rörelse kommer finnas där, som är lite mindre än en idrottshall, för att avlasta sporthallen.

– Tanken är att ha rörelse och idrott där som inte behöver en fullstor idrottshall, vilket är ett önskemål från skolans personal. Den ska också gå att hyra för allmänheten på kvällen, för exempelvis yoga, teknikträning i olika sporter och andra verksamheter som inte behöver lika stort utrymme, säger Göran Sackari, projektägare på Infrastruktur- och serviceförvaltningen.

I den nya matsalen får alla elever plats. Samtidigt ska huvuddelen av trafiken byggas bort på skolgården genom en ny entré. Under sommaren kommer en multiarena att byggas på skolgården.

Stadsöskolan utökas med en till byggnad

Efter att Tunaskolan är planerad kommer Infrastruktur- och serviceförvaltningen fortsätta med projekteringen av Stadsöskolan. Den kommer bli ungefär 7000 kvadratmeter stor.

– Förhoppningen är att ha projekteringen klar till årsskiftet och upphandlingen innan sommaren 2026. Inflyttning beräknas ske hösten 2028, säger Göran Sackari.

Stadsöskolan ska utökas med en tegelbyggnad som knyts ihop med den skolbyggnad som redan finns. I den nya byggnaden kommer det att bli en ny huvudentré.

Visionsbild av den nya byggnaden på Stadsöskolan

Visionsbild över den nya byggnaden på Stadsöskolan.

Lågstadiet kommer vara på våningen på markplan, där också specialsalar som slöjd och musik ska finnas. Den andra våningen ska mellanstadiet vara på, samt personalutrymmen och specialsalar som syslöjd.

– Tunaskolan och Stadsöskolans planlösning ser olika ut beror på dialogen som vi har med personalen under hela byggprocessen om skolans behov. Vi har därför inte samma planlösning på alla nya skolbyggnader, fortsätter Göran Sackari.

Även på Stadsöskolan ska det byggas aktivitetssalar, det vill säga mindre lokaler för rörelse, som ska gå att hyra av annan verksamhet på kvällarna.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Camilla Hermansson/Bild: Detail Group

Logotyp