Rektor vid Luleå Gymnasieskola finalist till Stora Skolledarpriset

Maria Hahne, rektor på Luleå Gymnasieskola, har gått vidare till finalen av Stora skolledarpriset. Priset är det största i Sverige för skolledare och delas ut i slutet av mars.

Maria Hahne känner sig stolt och glad för nomineringen och är nu en av tre finalister till det prestigefyllda priset.

Maria Hahne är rektor vid Luleå Gymnasieskola och programansvarig för naturvetenskapsprogrammet, spetsutbildningen inom matematik, och el- och energiprogrammet. Hon är en av tre finalister till Stora Skolledarpriset, som hon blev nominerad till tidigare i år.

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande att vara nominerad. Det visar också att vi har en bra organisation som ger mig möjlighet att vara en bra skolledare, säger Maria.

Priset delas ut den 29 mars i samband med Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg. Maria har varit på kongressen tidigare och tycker den är både lärorik och kompetenshöjande med föreläsningar och seminarier. I år blir det extra nervöst och spännande att vara där.

– Det är runt 1300 skolledare på plats och som finalist ska man upp på scen. Jag är verkligen glad och stolt över att vara en av finalisterna, säger Maria.

Maria har varit rektor i Luleå i åtta år, men arbetat inom skolan en stor del av sitt liv. Hon verkar för att vara en lyhörd och engagerad chef som alltid tar hänsyn till lärarnas röster i sina beslut.

– Jag försöker lyssna och agera och vill skapa goda förutsättningar för lärarna att göra ett bra jobb. Det är också viktigt för mig att skapa en trygg organisation och att lärarna känner att de har mitt stöd, säger Maria.

Något hon är extra stolt över är klimatet och den delarkultur som finns i organisationen. Att medarbetarna delar med sig av både bra och dåliga erfarenheter och material.

– Jag har kompetenta och professionella lärare, vi har en ”vikänsla” som är stark och trygg och då vågar man. Vi är öppna, hjälpsamma och välkomnande. Plus att vi har en hög kvalitet på utbildningarna. Det är något jag är stolt över, säger Maria.

Maria tycker skolan är en fantastisk arbetsplats där ingen dag är den andra lik. Hon drivs av att se eleverna lyckas utifrån deras förutsättningar.

– Att möta alla fina elever och att känna mig stolt över den verksamhet vi har, det är väl det som driver mig, säger Maria.

Läs mer om Stora Skolledarpriset och nomineringen här Länk till annan webbplats.

FAKTA

  • Priset syftar till att lyfta vikten av ledarskap och skapa intresse för och bidra till ett framgångsrikt ledarskap.
  • Med Stora Skolledarpriset uppmärksammas skolledarnas avgörande betydelse för barns och elevers utveckling och lärande från förskola till vuxenutbildningen.
  • Priset är Sveriges största pris för skolledare och delas ut vartannat år.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marie Larsson

Logotyp