Efter en lång och gedigen process har restaurang- och livsmedelsprogrammet certifierats av branschorganisationen Visita.
– Vi är otroligt stolta över att ha blivit certifierade. Förutom att vi stärkt kvaliteten på vår utbildning har vi också fått ett starkare samarbete med branschen, säger Urban Nordh, rektor på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Mattias Eriksson är förstelärare inom yrkesämnen på utbildningen. Han berättar att arbetet med certifieringen har krävt mycket tid men också varit värdefullt.
– Jag är jätteglad över certifieringen. Samtidigt tycker jag att resan hit har varit det viktigaste. Alla dialoger och diskussioner som vi har haft har gett oss en samsyn och ett ännu bättre samarbete, säger Mattias Eriksson.
Petter Nyberg, restaurangchef och delägare på Restaurang CG, och Camilla Isaksson, meeting & Event manager, Quality Hotel, och ordförande i branschrådet, har suttit med i styrgruppen.
– Det har varit en ganska lång process för oss men vi har varit väldigt måna om att den skulle bli av. Vi har bidragit med det vi ser från näringens sida, vad vi tycker är viktigt när eleverna kommer ut på APL och vad vi tycker att det är viktigt att de lär sig, säger Petter Nyberg.
Alla är överens om att certifieringen är viktig utifrån allt som nu sker i Norrbotten.
– Kompetens kommer att vara extremt svårt att få tag på så det är väldigt viktigt att ha bra utbildningar som kan kompetensförsörja oss, säger Camilla Isaksson.
Genom det nära samarbetet med företag i besöksnäringen säkrar man att eleverna får moderna kunskaper anpassade efter dagens krav.
– Det är inte bara branschen som ska ställa krav på eleverna som kommer ut, utan skolan måste också kunna ställa krav på branschen, så att vi levererar samma sak, säger Camilla Isaksson.
Arbetet med certifieringen har bidragit till struktur och en samsyn. Ett exempel är en gemensam värdegrund och arbetspolicy, hur det ska se ut när eleverna kommer ut till arbetsplatserna.
– Vi försöker ge eleverna en grund att stå på, de är ju inte färdigutbildade när de kommer ut men de som tar emot dem ska också veta vad vi går igenom i skolan så att de kan förbereda sig, säger Mattias.
Enligt Petter Nyberg finns det inte jättemånga skolor i Norrland som har en Visita-certifiering.
– Det är ju inte gjort för att alla ska kunna få certifieringar, utan ribban är satt ganska högt. Det här är verkligen någonting att bära med stolthet, säger Petter Nyberg.
För att kunna säkra att utbildningarna fortsätter att vara attraktiva och branschnära har Visita tillsammans med besöksnäringens företag, facket och utbildningarna själva utvecklat en modell för kvalitetssäkring.
– Nu ska vi hålla det här vid liv. Det är en process som kommer pågå kontinuerligt och som vi ska följa upp årligen. Det ska in i det systematiska kvalitetsarbetet, säger Mattias Eriksson.
Den 26 mars hålls en certifieringsceremoni där alla inblandade och inbjudna gäster kommer att fira att Restaurang- och livsmedelsprogrammet blivit certifierade.