Så ska Luleå kommun hitta framtidens ledare

Luleå kommun och Piteå kommun samarbetar för att hitta framtidens chefer. Tillsammans ordnar kommunerna utbildningen Framtidens chefer som riktar sig till medarbetare som funderar om att bli chefer. I dagarna drar utbildningen i gång för fjärde gången.

Kommunerna står inför ett stort rekryteringsbehov under de närmaste tio åren, denna är ett sätt att skapa ett bredare rekryteringsunderlag.

– Syftet är dels att identifiera dem som vill bli chef, dels att ha kvar kompetenta medarbetare, berättar Helena Lantto, organisationskonsult vid Luleå kommun och Maria Renström från Piteå kommun som är programledare för utbildningen.

Andreas Johansson, webbstrateg och Tove Jonsson, lärare vid vuxenutbildningen, är förväntansfulla inför utbildningen för Framtidens chefer.

De tolv deltagarna ska få en inblick och förståelse för hur det är att vara chef i Luleå eller Piteå kommun. De kunde antingen söka själva till programmet eller blir nominerade. Andreas Johansson blev nominerad av sin chef på kommunikationsenheten vid Luleå kommun:

– Jag vill mest utforska och är väldigt nyfiken på mig själv som rollen, ska jag, ska jag inte, är frågan, berättar Andreas Johansson.

Angelika Johansson har på eget initiativ sökt till utbildningen, hon jobbar idag som löneadministratör på socialförvaltningen och vill på sikt jobba mer gentemot medarbetare. Hon är förväntansfull inför utbildningen:

– Jag vill bli enhetschef inom socialförvaltningen, för att det är intressant och varierande med många utmaningar.

en man och en kvinna

Piteås kommunchef Andreas Lind och Luleås kommundirektör Anna Lindh Wikblad arbetar gladeligen för Pitebornas och Luleåbornas bästa.

Välfärdens bästa jobb

Anna Lindh Wikblad, kommundirektör Luleå kommun och Andreas Lind, kommunchef Piteå kommun berättade om sina erfarenheter från olika chefsuppdrag och lyfte betydelsen av att jobba inom offentlig sektor.

– Det finns en omtanke i en kommun, vi har en ständigt närvarande omtanke om Piteborna. Det spelar ingen roll vilken roll du har. Men generellt så trivs de bäst på jobbet som ser det högre syfte. Mitt syfte är att jobba tillsammans med andra som skapar något större, förklarade Piteås kommunchef Andreas Lind.

– Jag fixar inte att göra en sak i taget, utan jag vill se helheten och bygga den. Jag älskar mitt jobb, jag hittade verkligen min meningsfullhet, berättade Luleås kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Katja Güth Laitila

Logotyp