Guide till bättre eldningsteknik
– Genom att bara ändra lite i ditt sätt att elda kan du göra stor skillnad för dina grannar. Vi vill ju ha goda relationer med våra grannar och genom att ändra lite på hur du eldar så kan du minska dina utsläpp radikalt och bidra till en bättre inom- och utomhusluft i ditt bostadsområde. Något som så klart bidrar även till en god grannsämja. Det är ingen lag, men i en riktlinje från Mark och miljööverdomstolen säger man att i tättbebyggda områden så är det lagom att elda som max två gånger i veckan och då ungefär 3 - 4 timmar per gång, säger Kristofer Josefsson.
1. Använd lagom torr ved och stapla veden luftigt
När du staplar vedträna är det viktigt att du gör det på ett luftigt sätt. Ett bra sätt att göra det på är att lägga ett par större vedträn underst och sedan att lägga ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.
2. Tänd brasan
Placera tändmedel i toppen av brasan, till exempel tändpåsar, precis under de översta vedträna som ska vara av tunnare slag. Tänd sedan tändmedlet och låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna. Stäng nu luckan, men se till att lufttillförseln fortfarande är god.
3. Justera lufttillförseln
En av de viktigaste delarna i en god förbränning är att lufttillförseln är tillräcklig och lagom stor i de olika skedena av eldningen. När elden tänds behövs rikligt med luft och då kan du ha luckan lite öppen. När elden tagit sig, stäng luckan men se till så att lufttillförseln fortfarande är god, det vill säga att spjällen är fullt öppna. När elden sedan har kommit i gång ordentligt efter några minuter kan du sänka lufttillförseln lite.
Nyckelordet när brasan väl brinner bra är lagom med luft. Undvik för mycket lufttillförsel, eftersom det gör att brasan brinner för kraftigt, vilket dels innebär mer utsläpp och dels större brandrisk. Undvik också för lite lufttillförsel, som gör förbränningen långsam, vilket även det ger högre utsläpp. En lagom lufttillförsel har man när brasan brinner bra med klara gula lågor, som är livliga men inte för kraftfulla.
4. Fyll på med ved
Om du vill hålla brasan i gång efter att veden brunnit upp och det bildats en vacker glödbädd, fyll då på med två-tre vedträn. Lägg gärna vedträna i kors så att de ligger luftigt. När de nyinlagda vedträna tar sig är det bra att spjället är helt öppet för att sedan justera lufttillförseln lite när elden har tagit sig ordentligt.
5. Kolla röken
Om brasan brinner med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas är förbränningen bra. Ett annat sätt att se ifall du eldar på ett bra sätt är att gå ut och titta på röken som kommer ur skorstenen. Om du eldar bra ska röken från skorstenen helst inte synas alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.