Barn, äldre och astmatiker särskilt känsliga
Precis som vid all annan förbränning bildas det luftföroreningar även vid vedeldning. När man eldar med ved sker till exempel utsläpp av polycykliska aromatiska kolväten och små partiklar. Små partiklar kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet och vissa polycykliska aromatiska kolväten, såsom bens(a)pyren, är cancerframkallande. Särskilt känsliga för dessa utsläpp är barn och äldre samt astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär.
– Väldigt mycket av dessa utsläpp skulle gå att undvika om alla som eldade hade en bättre eldningsteknik, berättar Kristofer vidare. Att elda med fuktig ved, tända med tidningspapper i botten av en tät vedhög och med för låg lufttillförsel skapar stora utsläpp av rök och partiklar.
– Utsläppen kan dessutom vara särskilt problematiska lokalt under vissa väderförhållanden. Bildas det till exempel inversion så står luften stilla, röken stannar kvar lokalt, det blir som ett lock och cirkulerar inte. Något som gör att det kan vara stora skillnader i luftkvaliteten dag från dag, förklarar Kristofer.