Simträning med "Hej Främling!" i Gammelstads badhus

På Gammelstads badhus har en grupp glada badsugna samlats. Badkort delas ut till dem som för första gången deltar i simning med Hej Främling! innan det är dags att hoppa i plurret. "Jag simmar inte så långt ännu men jag ska komma hit ofta och träna nu", säger Sami Hussein från bassängkanten.

En man i en simbassäng.

Sami Hussein brukar vanligtvis spela fotboll med Hej Främling! men i dag är han med och simmar.

Annica Löfling är regional verksamhetskoordinator i Norrbotten och är på plats med kollegan Saleh Mabrook.

– Hej Främling! ger ett större nätverk och trygghet. Om man inte kan eller vet hur man simmar så känns det tryggt att gå hit med oss då vi byggt upp ett förtroende, säger Annica Löfling.

Hej Främling! är en ideell förening som regelbundet erbjuder aktiviteter för att främja hälsa och gemenskap för allas lika värde, inkludering och integration. Målgruppen är framför allt nyanlända och asylsökande men alla är välkomna att vara med.

– Vårt jobb är att visa vad som finns. Det kommer nya deltagare hela tiden och vissa flyttar vidare inom länet. Många som stannar kvar här hittar sina favoritaktiviteter. Deltagarna är väldigt engagerade och styr också själva upp aktiviteter de vill göra, säger hon.

En skrattande kvinna i bassängen.
Shaima Mohammed är en anställd på Hej Främling! men använder i dag sin friskvårdstimme till att simträna.

Tillsammans med bland annat kultur- och fritidsnämnden har Hej Främling! sökt och fått folkhälsomedel av Luleå kommun för sina aktiviteter, bidrag som till exempel går till badkort. Det är även badhusen som sköter simundervisningen.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med kommunen, säger Annica Löfling.

För några år sedan var Saleh Mabrook själv asylsökande och bodde i Kiruna. Han gick på några aktiviteter och när han så småningom flyttade till Luleå blev han erbjuden jobb.

– Annica frågade om jag ville jobba med dem och jag tackade ja på en gång!

Saleh Mabrook är inte i vattnet denna dag men har precis som många andra fått vattenvana och simträning via Hej Främling!.

– För mig var det jättebra. Jag har alltid gillat fotboll men nu kommer faktiskt simningen i första hand! För ett tag sedan var här två kvinnor med barn. De hade aldrig simmat tidigare men gick på tre lektioner och sen var de hur duktiga som helst, säger han.

Hej Främling! anordnar bland annat yoga, fotboll, löpning, tabata-träning, pimpelfiske och även kulturupplevelser som bio eller teater.

– Det är låg tröskel att delta. Det är gratis och ingen anmälan krävs, det är bara att komma. Och vill man starta något nytt är det bara att höra av sig! avslutar Annica Löfling.

En man och en kvinna håller om varandra och ler.
Annica Löfling och Saleh Mabrook välkomnar nya och gamla deltagare. ”Det ska vara låg tröskel att vara med i Hej Främlings! aktiviteter”.
En pappa och ett barn i bassängen.

Valentin Satari, 5 år, busar med sin pappa Mansour Satari i lilla bassängen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Maria Ekman

Logotyp