Skolan ska utveckla en digital assistent tillsammans med AI Sweden

Luleå kommun ska delta i ett samarbete med AI Sweden och utveckla en AI-assistent för skolledare som kan effektivisera deras arbetsdag. Assistenten ska svara på snabba och vanliga frågor som rektorer och skolpersonal har, genom att organisera och hantera stora mängder data.

Britt-Marie Ejnestrand som är verksamhetschef på IT/administration vid arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen

Britt-Marie Ejnestrand är glad att kommunen satsar på en digital assistent för skolledare. Hon är verksamhetschef på IT/administration vid arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen,

AI Sweden, som finansieras bland annat av svenska staten och olika partners, har ett projekt där de utvecklar en AI-assistent som heter SVEA. Den är avsedd att användas i olika regionala, kommunala och statliga verksamhet. Luleå kommun har meddelat att de avser att delta i den andra fasen av det arbetet, och utveckla en AI-assistent för skolan.

– Vi på arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen är mycket glada och tacksamma att kommunen valt att gå med i denna innovativa satsning på en AI-assistent och att det är just rektors behov som vi börjar med och som står i fokus, säger Britt-Marie Ejnestrand, verksamhetschef IT på arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen.

Underlättar rektorernas vardag

Rektorer och skolledare på skolorna har många administrativa uppgifter som tar mycket tid, som kan förenklas med en AI-assistent. En AI-assistent kan hantera och organisera stora mängder dokumentation och koppla ihop källor som skollagar, läroplaner, kommunens policydokument och lagstiftning om GDPR (Dataskyddsförordningen). En assistent kan frigöra tid för rektorer från administrativa sysslor så att de kan fokusera på strategiskt och pedagogisk styrning och ledning. Projektet är ett exempel på hur teknologisk innovation kan stödja och förbättra den offentliga sektorns tjänster.

– Vi har tillsammans med grundskolans rektorer genomfört ett hackaton (idégenerering) kring vad som skulle kunna lösas med AI. En AI-assistent var något som många uttryckte behov av, allt för att underlätta rektorernas vardag, säger Katarina Eriksson, utvecklingsledare IT på arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen.

FAKTA Utvecklingsprojekt och innovation

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp