Södra isbanan avstängd under skridskolopp

Under skridskotävlingarna Schaatsen Grand Prix kommer åkarna upp i 60 kilometer i timmen. För att inga olyckor ska ske stängs den södra delen av isbanan av under tävlingarna.

I år sker tävlingarna enbart i Södra hamn. Det innebär att banan från Södra hamn till Bergnäsbron och ut till Gråsjälören är helt avstängd för allmänheten under tävlingstiderna.

– Åkarna kan hålla hastigheter på ända upp till 60 kilometer i timmen, det går alltså rejält fort. De åker i klungor så det kommer många snabba åkare samtidigt, säger Petter Wikström, friluftssamordnare Luleå kommun.

De från allmänheten som vill nyttja banan är välkomna till norra slingan från Bergnäsbron till Norra hamn, inklusive avstickaren till Mjölkudden, som är helt öppna. Nedgångarna finns vid Hälsans hus och Norra hamn.

Under Grand Prix är den södra delen av isbanan avstängd från Bergnäsbron och hela slingan till hamnen och Gråsjälören.

Datum för loppen

Skridskoloppen går under sex datum: 24, 25 och 27 februari samt 1, 3 och 5 mars. Däremellan hålls ett maratonlopp på isen den 26 februari Länk till annan webbplats., en företagsstafett på is den 4 mars Länk till annan webbplats. och samma dag ett race med smarta sparkar.

Tiderna för loppen kan snabbt ändras beroende på väderförhållanden, men generellt håller tävlingarna på från klockan 8.00 på morgonen till 14.30.

Om du tänker besöka södra delen av isbanan under tävlingsdagarna följ noga funktionärernas instruktioner så du inte hamnar på banan under loppen. Om du ska besöka Gråsjälören släpper funktionärer in dig så att du kan gå på kanten av isbanan ut till ön.

Här kan du läsa mer detaljer kring starttider och hållpunkter.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Therese Hedman

Illustration: Björn Hansson

Logotyp