Teknikutställning tar form - ska väcka barns intresse för teknik

I den kommande utställningen Drivkraft belyser Teknikens Hus, Luleå Energi och Vattenfall ämnet energi för barn.
– Med utställningen vill vi väcka barns och ungdomars nyfikenhet och forskarlust kring teknik som ligger till grund för så mycket bra i vårt samhälle, säger Johan Dasht, vd för Vattenfalls nordiska vattenkraftverksamhet.

Kristina Jonsson, verksamhetschef för Teknikens Hus, Johan Dasht, vd för Vattenfalls Nordiska, Vattenkraftverksamhet, Malin Larsson, vd för Luleå Energi, samt David Dahlberg, utställningschef för Teknikens Hus.

Utställningen handlar om att skapa förståelse och nyfikenhet för de fysikaliska grunderna, energisystemet och individernas möjlighet att påverka.

– Teknikens Hus fokus är barn och ungdomar, med målet att inspirera och skapa nyfikenhet för teknik och naturvetenskap. Det har aldrig varit viktigare än nu, då Norrbotten står inför stora industrisatsningar med utmaningar både att säkra framtidens kompetens och att säkra energi till alla de här satsningarna. Vi är måna om att lärandet i det här huset ska ske under lekfulla och roliga former och att barnens fantasi får möta verklighet i unika miljöer, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef för Teknikens Hus.

Utställningen öppnar om ungefär ett halvår.

– Med utställningen vill vi väcka barns och ungdomars nyfikenhet och forskarlust kring teknik som ligger till grund för så mycket bra i vårt samhälle. Vi gör det genom att sätta den fossilfria energin i centrum och hur den distribueras. Jag tror det skapar både lust till teknik, hur den kan användas och visar vad man ska jobba med om man vill förändra världen, säger Johan Dasht, vd för Vattenfalls nordiska vattenkraftverksamhet.

– Den gröna omställningen börjar med energin som drivkraft. För att lösa många av de stora framtidsfrågorna vi står inför kommer det krävas nyfikenhet, innovation och uppfinningsrikedom. Det vill vi väcka intresse för med den här utställningen. Alla barn och unga ska känna att de kommer kunna ha en plats i ett Norrbotten och Luleå som ställer om, och att som individer kunna vara med och påverka. Förhoppningsvis tänds även extra starka energignistor hos några av framtidens tekniker, ingenjörer och branschkollegor, säger Malin Larsson, vd för Luleå Energi.

David Dahlberg, utställningschef för Teknikens Hus, visar runt i det påbörjade bygget.

– För att förstå helhetsbilden är det viktigt att lära sig grunderna. I utställningen berättar vi om hur vi omvandlar energi så vi kan använda den, säger han.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

04 december 2023

Logotyp