Tips på böcker från Norrbotten

Vad passar bättre under lediga, men mulna dagar än en riktigt bra bok? Bibliotekarien Agneta Krohn Strömshed tipsar om böcker under påsklovet.

Agneta Krohn Strömshed tipsar om böcker.

"Åk för fan int längre norrut" av Daniel Andersson, Ekström & Garay 2022

Vaktmästaren, Tlaxcala, I det dolda samt Kalle och flugan är bara några exempel på trettiosju korta, oerhört innehållsrika och inkännande noveller om människor i en liten by med en gul träkyrka där alla känner alla. Det är svårt att välja ut bara en novell, men om jag måste så väljer jag ”Märkvärdig”, om hur man utan att veta det gör bort sig i bygden. Man gör sig märkvärdig helt enkelt - som att skaffa sig en robotgräsklippare när man kan klippa gräset själv! Daniel Andersson är född och uppvuxen i Luleå.

"Där korna råmar om natten" av Peter Sundberg, Lava förlag 2023

Malin Bergman har fått jobb på DN:s redaktion i Norrbotten och återvänder hem till Piteå. Hon spontanköper en gård med dåligt rykte – de boende där försvann nämligen spårlöst en natt för länge sedan. Malin drömmer om att starta en podd om verkliga brott, och här har hon ett, men hon måste försörja sig med mindre intressanta skrivjobb. Samtidigt spirar kärleken… Romanen hade mått bra av bättre korrekturläsning, men det finns definitivt något här som ger hopp för framtiden. Peter Sundberg kommer från Piteå.

"Giftigt och farligt i naturen: Allt du behöver veta" av Cecilia Svedhem och Filippa Widlund, Bonnier Carlsen 2023

Här kan du läsa allt om kvicksand och hur du tar dig bort från den (jag trodde inte att det fanns i Sverige!), rotvältor, giftiga djur och växter samt andra farligheter i naturen. Vi får också ta del av sanna berättelser, bland annat om tre flickor som nästan dog av att äta en giftig växt de hittat vid stranden - läs på egen risk, för sedan kanske du inte vill gå ut! Fantastiska illustrationer av Filippa Widlund född och uppvuxen i Luleå (Filippa illustrerar även bilderböckerna om Bojan).

"Elle belle bi" av Sara Åström och Anette Sandlund, Bokfabriken 2023

Läses helst på dagtid. Det här är tredje delen i de isande spänningsromanerna om Sofia Winter och hennes grupp som arbetar med ärenden där barn far illa. I första boken, ”Vid skogens slut” träffar Sofia en flicka som heter Alva – och det är något med henne som Sofia inte kan släppa. I ”Elle belle bi” visar sig Sofias och Alvas skyddade boende vara röjt, och de måste fly igen – men vem kan de lita på? Sara är uppvuxen i Gammelstad och Anette arbetar vid LTU.

FAKTA

  • För mer om böckerna och för fler boktips, se Instagramkontot @bibbloagneta.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed, bibliotekarie

2 april 2024

Logotyp