Tomas pendlar med buss till Luleå – och kan jobba samtidigt

Sedan maj i år har anställda i Luleå kommun kunnat jobba under resan till och från jobbet och fått räkna det som arbetstid. En av dem som dragit nytta av den nya policyn är Tomas Carlsson som pendlar från Piteå till Stadshuset i Luleå.

Tomas står framför stadshuset i Luleå och väntar på bussen en vinterdag

Länstrafikens busshållplats är placerad precis utanför Stadshuset i Luleå.

För att kunna räkna restiden som arbete ska resan göras med buss eller tåg. Tomas Carlsson är arkivarie på Luleå kommun och pendlar från Piteå, en resa på ungefär 45 minuter med buss.

– Jag brukar jobba på bussen på morgonen när jag åker till Luleå. Det blir cirka 45 minuter då jag till exempel kan läsa e-post, planera dagen och fundera på svar på kluriga frågor. Uppgifter som kräver lite eftertanke och egentid fungerar bra att ägna sig åt på bussen. På kontoret kan det vara mer som pockar på ens uppmärksamhet och gör en mindre koncentrerad för sådant, säger han.

Som medarbetare i Luleå kommun är det möjligt att arbeta upp till hälften av arbetstiden hemifrån eller på annan plats, så länge det fungerar i verksamheten och det finns en överenskommelse mellan medarbetare och chef kring att arbeta på distans. Möjligheten att nyttja distansarbete kan ske på olika sätt, ett exempel är just att arbeta under resan till och från arbetet.

– Med detta förtydligande möjliggör vi ännu mer att fokusera på resultatet av arbetet, i stället för platsen för utförandet – vilket är i linje med ambitionen hos Luleå kommun som arbetsgivare, säger Jenny Nilsson, personalchef.

För Tomas Carlsson känns det bra att kunna ta till vara tiden på bussen, tid som som annars ägnats åt just ingenting. En annan vinnare som han ser är klimatet.

– Det tar ju lite extra tid att åka med buss jämfört med bil så därför kan det här kanske bidra till att göra busspendlingen lite mer överkomlig. Med tanke på klimatet är det ju bra om man kan få fler att låta bli att ta bilen, säger han.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Ellen Vikman

Logotyp