För att kunna räkna restiden som arbete ska resan göras med buss eller tåg. Tomas Carlsson är arkivarie på Luleå kommun och pendlar från Piteå, en resa på ungefär 45 minuter med buss.
– Jag brukar jobba på bussen på morgonen när jag åker till Luleå. Det blir cirka 45 minuter då jag till exempel kan läsa e-post, planera dagen och fundera på svar på kluriga frågor. Uppgifter som kräver lite eftertanke och egentid fungerar bra att ägna sig åt på bussen. På kontoret kan det vara mer som pockar på ens uppmärksamhet och gör en mindre koncentrerad för sådant, säger han.
Som medarbetare i Luleå kommun är det möjligt att arbeta upp till hälften av arbetstiden hemifrån eller på annan plats, så länge det fungerar i verksamheten och det finns en överenskommelse mellan medarbetare och chef kring att arbeta på distans. Möjligheten att nyttja distansarbete kan ske på olika sätt, ett exempel är just att arbeta under resan till och från arbetet.
– Med detta förtydligande möjliggör vi ännu mer att fokusera på resultatet av arbetet, i stället för platsen för utförandet – vilket är i linje med ambitionen hos Luleå kommun som arbetsgivare, säger Jenny Nilsson, personalchef.
För Tomas Carlsson känns det bra att kunna ta till vara tiden på bussen, tid som som annars ägnats åt just ingenting. En annan vinnare som han ser är klimatet.
– Det tar ju lite extra tid att åka med buss jämfört med bil så därför kan det här kanske bidra till att göra busspendlingen lite mer överkomlig. Med tanke på klimatet är det ju bra om man kan få fler att låta bli att ta bilen, säger han.