Trenden som belyser ohälsosamma relationer: "Vanligare än man tror"

Att vara snäll mot sina nära är något de flesta lär sig sen barnsben - ändå vittnar unga på internet om att de blivit dåligt behandlade i sina relationer.
– Ofta när det pratas om våld så tänker man på det fysiska våldet. Men det finns så många andra negativa sätt man kan skada varandra på i ett förhållande, berättar Maria-Teresia.

Under kampanjen 20-26 november arrangeras föreläsningar, filmvisningar, utställningar och ljusmanifestationer på olika platser i länet. Kampanjen heter En vecka fri från våld och sätter extra fokus på det förebyggande arbetet som pågår runt om i landet och i länet.

Läs mer om En vecka fri från våld 2023 och anmäl dig till veckans händelser: www.samverkanmotvald.se/frifranvald  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se även Digital utställning i form av två filmer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En film som innehåller bilder och citat från kvinnor som har gått i FREDA-mottagningens gruppverksamhet för våldsutsatta. Samt en film med citat från barn som fått samtal på FREDA-mottagningen.

Trenden i sociala medier visar att även icke-fysiska beteenden kan göra stor skada.

Under det senaste året har en ny ”trend” spridit sig på sociala medier, främst på appen TikTok. På appen kan användare publicera videor och bildspel ackompanjerat med ljud och musik, ofta i underhållningssyfte. Alla trender är dock inte lika lättsamma. Den nya trenden handlar om att berätta om händelser ur tidigare förhållanden där fysiskt våld inte nödvändigtvis förekommit men där man utsatts för andra typer av våld och felbehandling. Hashtagsen #hedidnthitme och #hedidnthitmebut har nu sammanlagt över sex miljoner visningar.

I en TikTok-video under hashtagen berättar en ung tjej om hennes erfarenhet ur ett tidigare förhållande. Hon inleder med den återkommande frasen ”he didn’t hit me but…” (”han slog mig inte men…”) och berättar hur hennes tidigare partner höll henne från att tillbringa tid med vänner, kontrollerade hennes klädstil och kallade henne för hemska glåpord när de bråkade.

Maria-Teresia jobbar på FREDA-mottagningen och EQ-mottagningen som kurator och träffar både personer som utsatts och personer som utsätter andra för olika typer av våld.

– Ofta när det pratas om våld så tänker man på det fysiska våldet. Kanske att slå, sparka eller hålla fast någon mot deras vilja. Men det finns så många andra negativa sätt man kan skada varandra på i ett förhållande, berättar Maria-Teresia.

Hon menar att avsaknad av fysiskt våld inte nödvändigtvis innebär att relationen är hälsosam. Vissa icke-fysiska beteenden är dessutom vanligare än man tror. Dessa beteenden menar Maria-Teresia att man bör vara uppmärksam på hos sig själv.

Tre beteenden att vara uppmärksam på

  1. Du använder tystnad som straff
    – Man kanske väljer att inte diskutera med sin partner. Man vägrar svara och höra av sig för att tvinga fram en ursäkt som egentligen inte är berättigad. Det kan leda till att ens partner blir nervös och ångestfylld i väntan på svar vilket man använder till sin fördel. Ens partner kan då uppleva sig ensam i relationen, berättar Maria-Teresia.

  2. Du upplever att du blir för arg
    – Du kan ha svårt att kontrollera sina känslor utifrån olika situationer. Med ens partner så tillåter man sig själv att ta ut all sin ilska, vilket man kanske inte hade gjort med en vän eller kollega. Ens partner kan då bli rädd och känna sig otrygg vilket skadar tilliten och tryggheten i relationen.

  3. Du har svårt att möta din partners känslor
    – När ens partner är ledsen så kan det vara svårt för vissa att trösta, finnas där och ibland kan det också trigga i gång en irritation då man känner en vanmakt i situationen. Man kanske själv är obekväm kring egen sorg och ledsamhet vilket kommer ut som ilska. Ens partner kan då uppleva att man inte får stöd i svåra känslor och att relationen inte klarar av att man visar sig sårbar.

Viktigt att ta ansvar

I slutändan handlar det om att granska sig själv och ta ansvar i relationen man befinner sig i, menar kuratorn:

– Det är viktigt att blicka inåt. Vad har jag för tendenser och beteenden som inte är bra för vår relation? Gör jag något mot min partner som jag egentligen vet skadar vårt förhållande och personen jag tycker om? Det är viktigt att ta ansvar för hur man behandlar sin partner.

Ta kontakt med oss

Luleå kommun erbjuder hjälp och stöd till dig som känner igen dig i något av beteendena eller som blivit utsatt. Samtliga mottagningar träffar personer oavsett kön eller sexualitet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Josefin Högström

Bild: Unsplash

Logotyp