Tre unga företag prisas för sitt hållbarhetsarbete

Ett UF-företag är ett företag som startas och drivs av elever under ett år på gymnasiet. Ung Företagsamhet i Norrbotten har för andra året i rad delat ut Hållbarhetspriset i Norrbotten, en tävling som uppmuntrar eleverna att redan från start arbeta med hållbarhet i sina företag. 

Jennifer Tjärnqvist och Nils-Johan Lundberg tar emot pris för sin cabbage keeper som håller grönsaker fräscha längre

Juryn har tittat på hur väl hållbarhetstänk genomsyrar företagens arbete och hur eleverna planerar att arbeta med hållbarhet i sitt företag under resten av UF-året. 

Efter svåra övervägningar har juryn utsett tre vinnare som alla kammat hem pengar till sitt företag och även handledning av hållbarhetsexperterna Moa Mellberg från Tailorbird eller Pernilla Kearny från Promise, som båda också har deltagit i juryn. 

Det vinnande UF-företaget har arbetat med matsvinn. En tredjedel av all mat som produceras slängs – ett problem som många människor kan relatera till i sin vardag. Förutom hållbarhetsaspekten kan minskat matsvinn hjälpa hushållen att spara pengar. Företagets innovation "Cabbage Keeper" håller grönsaker fräscha längre och är gjord av återbrukade gafflar.

– Det här är väldigt kul! Vi trodde inte att vi skulle vinna, och vi blev både glada och chockade. Att vi vann priset kommer att bli en väldigt bra start för oss att pitcha vår produkt till affärer. Det är också kul att berätta för potentiella kunder, till exempel på Instagram, säger UF-företagaren Jennifer Tjärnqvist från Kitchen Technician UF.

– Vi på Ung Företagsamhet i Norrbotten satsar på att unga ska få lära sig hållbart företagande redan från start. Med den här tävlingen vill vi uppmuntra eleverna att medvetet arbeta med både social och miljömässig hållbarhet under sina UF-år, säger Carolina Heimdahl, regionchef Ung Företagsamhet. 

De tre prisade bidragen är:

1. Kitchen Technician UF - Estetiska programmet, NTI-Gymnasiet, Luleå 

Kitchen Technican UF från NTI-Gymnasiet i Luleå säljer en så kallad cabbage keeper som håller grönsaker fräscha längre. Den är tillverkad av återbrukade gafflar. Medlemmar: Jennifer Tjärnqvist, Nils-Johan Lundberg 

2. Nordic Air Protection UF - Fordons- och Transportprogrammet, Lapplands Gymnasium Gällivare 

Nordic Air Protection UF från Lapplands Gymnasium Gällivare säljer insugsskydd till snöskotrar som skyddar meshtyget som täcker luftintaget. Insugsskydden är tillverkade av spillmaterial. Medlemmar: Anton Andersson, Emil Nirlen, Jon Mattias Klemensson, Mårten Mäkelä, William Renberg 

3. Unique Chalice UF - Ekonomiprogrammet NUI, Luleå Gymnasieskola 

Unique Chalice UF från Luleå Gymnasieskola säljer dricksglas, ljuslyktor, vaser och karaffer tillverkade av tomglasflaskor från lokala restauranger och barer. Medlemmar: Emma Olsson, Liam Rylander, Malin Hendel, Saga Maria Nutti 

Om Ung Företagsamhet Norrbotten

  • Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation.
  • Ung Företagsamhet arbetar i alla stadier av grundskolan samt på gymnasiet.
  • Sedan 1980 har organisationen utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Det innebär att elever under ett läsår får starta, driva och avveckla ett UF-företag.
  • I Norrbotten har UF-företag drivits sedan läsåret 1992–93.
  • Läs mer om oss på: www.ungforetagsamhet.se/norrbotten Länk till annan webbplats. 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell/pressmeddelande

Bild: Ung Företagsamhet

Logotyp