Välbesökt temakväll om krisberedskap

Vad gör du om krisen kommer? Om elen försvinner eller om vi får problem med dricksvattnet? Det är exempel på frågor som uppmärksammas under nationella krisberedskapsveckan, som pågår just nu. Under onsdagen arrangerades en temakväll i Luleå med fokus på hur vi med enkla sätt kan förbereda oss för eventuella samhällsstörningar.

Just nu pågår den så kallade krisberedskapsveckan i hela landet. Det är en temavecka som uppmärksammar frågor om säkerhet och beredskap för oväntade samhällsstörningar. Exempel på det är långvariga elbortfall, vattenstörningar eller väder som påverkar vår vardag. I Luleå kan du bland annat besöka utställningar där du kan lära dig mer om hur du skapar en god beredskap i hemmet. Årets krisberedskapsvecka pågår mellan 6-12 maj.

Populära föreläsare. Krisexperterna Herman Geijer och Anna-Maria Stawreberg besökte Luleå i samband med nationella krisberedskapsveckan.

Säkerhet och beredskap - prioriterade frågor. Kommunens säkerhetschef Rikard Aspholm informerade om hur Luleå kommun arbetar med krisberedskap.

Krisinformation och beredskap

Luleå kommun har en god beredskap för att hantera samhällsstörningar av olika slag. Det är också viktigt att du som bor i kommunen är välinformerad och engagerad om något skulle hända. Om detta talade kommunens säkerhetschef, Rikard Aspholm, under onsdagens temakväll på Ebeneser i Luleå:

- Ett av våra viktigaste uppdrag är att se till att allt fungerar som det ska i vardagen. Om något oväntat inträffar ska vi också säkerställa en beredskap för det, sade han.

Rikard Aspholm berättade bland annat om hur kommunen arbetar för att förebygga och underlätta vid eventuella samhällsstörningar.

- Vi har tjänstepersoner och kriskommunikatörer i beredskap året runt, veckans alla dagar. Det är för att vi snabbt ska kunna aktivera våra stödverksamheter och nå ut med information till de som berörs.

Populära föreläsningar om prepping

Under temakvällen hade kommunen bjudit in två av Sveriges mest populära föreläsare inom krisberedskap. Anna-Maria Stawreberg, författare och journalist, och Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert. De fanns på plats på Ebeneser för att berätta hur man förbereder sig för att klara olika typer av kriser och katastrofer.

Anna-Maria Stawreberg, som bland annat skrivit den populära boken Prepping, gav några handfasta råd om vad vi enkelt kan göra hemma för att förbereda oss inför en eventuell kris.

- Gör en inventering! Kolla vad som finns i kyl, frys och skafferi och se gärna till att ni har ett litet förråd med reservmat till familjen och husdjuren. Det är också bra att samla lite flaskor och dunkar för dricksvatten.

Några exempel på bra mat att ha hemma är fett, konserver och torrvaror. Mat med lång hållbarhet som kan förvaras i rumstemperatur och som kräver kort tillagning. Ett annat sätt att förbereda sig är att göra en riskanalys och att diskutera frågorna med familjen.

- Hur gör vi om något inträffar? Vem hämtar barnen på dagis om vi inte kan kontakta varandra? Att diskutera sådant hemma underlättar om något skulle inträffa. Kunskap är också en förberedelse, påminde hon publiken.

Zombieapokalyps - en metafor för kris

Herman Geijer är Sveriges främsta zombieöverlevnadsexpert och var inbjuden till Luleå med sin populära zombieföreläsning. Den handlar om hur du kan förbereda dig för att öka dina chanser att överleva en zombieapokalyps. Geijer använder zombier som en metafor för olika kris- och katastrofsituationer.

Med humor och liknelser förklarade Herman Geijer vad en zombie är, hur du kan överleva i naturen och vad du behöver tänka på i en stad där samhällsfunktioner slutar att fungera. Vilka platser bör du bege dig till när zombierna kommer? Hur ska du göra för att bäst klara dig? Och hur reagerar vi människor i kriser och katastrofer – egentligen?

- Det finns många myter om hur vi människor reagerar vid en kris, till exempel att vi blir panikslagna och agerar själviskt. Forskning visar det motsatta. De allra flesta är lugna och metodiska och har en stor vilja att hjälpa andra, berättade han.

Även Geijer gav några konkreta råd för att klara krisen på bästa sätt.

- Börja träna! Det är bra att vara fysiskt stark oavsett om man blir jagad av zombies eller behöver vara uthållig i en krissituation. Organisera er, lär känna dina grannar. Det är svårt att klara en kris på egen hand. Vi människor är flockdjur och vi behöver varandra - särskilt vid kriser.

Viktiga frågor för invånarna

Det var många luleåbor som tog tillfället att lyssna på två av Sveriges mest populära föreläsare inom krisberedskap. Drygt 200 besökare deltog under temakvällen på Ebenser och många visade stort intresse för frågorna. Två av dem var luleåborna Agnetha Metfors och Hannes Magnusson.

- Suveräna föreläsare och en mycket inspirerande kväll. Alla borde ta del av sån här information. Ju mer vi vet om hur vi kan förbereda oss för kriser, desto bättre.

Paret berättade också att de gjort egna förberedelser i händelse av kris.

- Vi har stugan som en back-up om något skulle inträffa. Där har vi spis och ved och har förberett med lite mat och vatten. Det känns viktigt för oss att ha en reservplan.

FAKTA

  • Krisberedskapsveckan är en årligt återkommande temavecka som sker i hela landet i maj månad
  • Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som tillsammans med landets kommuner står bakom kampanjen.
  • Syftet med temaveckan är att rikta fokus på hur vi kan höja vår beredskap för oväntade samhällsstörningar
  • Aktiviteterna under krisberedskapsveckan i Luleå arrangeras av kommunens kriskommunikatörer och säkerhetssamordnare
  • Mer information om vad som sker i Luleå under årets temavecka hittar du här Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Taavola
Bild: Susanne Lindholm

Logotyp