Var med och tyck till om Luleå kommuns nya naturreservat

För att se till så vi behåller fina rekreationsområden och naturvärden även i ett växande Luleå har Luleå kommun tagit beslut om att bilda fem nya stadsnära naturreservat. Grundet, Storsand, Porsöberget, Mjölkuddsberget och Kalvholmen är fem härliga och välbesökta naturområden i Luleå som snart ska bli naturreservat. De planeras att bildas rent formellt under våren 2025 och innan dess vill Luleå kommun ha Luleåbornas hjälp med att samla in underlag på hur områdena används idag.

När Luleå växer och nya områden för industri, företag och bostäder utvecklas, behöver även naturområden vara tillgängliga och skyddade. Kommunstyrelsen i Luleå har tagit beslut om att det ska bildas nio nya naturreservat i kommunen. För de fem första områdena kommer det formella bildandet att ske under våren 2025.

Karta som visar ungefärlig placering av de nya naturreservaten, visar ej exakta gränser.Förstora bilden

Karta som visar ungefärlig placering av de nya naturreservaten, visar ej exakta gränser.

Följande fem områden i Luleå ska bli naturreservat under våren 2025:

Grundet – en liten holme i Luleälven i höjd med Södra Sunderbyn, ett populärt område för friluftsliv, bad, fiske med mera och här finns höga naturvärden.

Kalvholmen - är en halvö på Hertsön med alltifrån lövrika naturskogar och sumpiga barrskogar till strandängar och kulturmarker. Luleå Ridklubbs ridanläggning ligger här tillsammans med många fina ridstigar i området.

Mjölkuddsberget - Här växer flerhundraårig skog med knotiga tallar och i granskogen runt om berget finns fina motionsspår. Klättrar man upp på toppen har man en milsvid utsikt över stadslandskapet.

Porsöberget – ett varierat skogsområde med naturstigar som leder in mot sjön Gammelstadsviken. Bergknallar med hällmarkstallskog och sluttningar rika på lövträd ger utrymme för mångfalden.

Storsand – en populär badplats sommartid i Gammelstad med lång sandstrand, långgrunt vatten och vacker vy över Luleälven. Pampig gammal tallskog växer i ett landskap som formats av älven.

När områdena blir naturreservat säkerställer kommunen att de kommer att finnas kvar i framtiden för växternas och djurens skull, och för oss människor att besöka.

– För Luleåborna innebär reservatsbildningen ingen större förändring, annat än att man kommer att vara säker på att området kommer att finnas kvar för framtida generationer att njuta av. Allemansrättens regler gäller här också och vi ska visa hänsyn till växter och djur på platsen, vi ska inte störa och inte förstöra. Man kan fortsätta vistas i området precis som vanligt. Bada, vandra, plocka bär och svamp med mera, berättar Örjan Spansk, kommunekolog på Luleå kommun som arbetar med bildandet av de nya reservaten.

Kommunekolog Örjan Spansk på Luleå kommun.

Kommunekolog Örjan Spansk på Luleå kommun.

 

Luleå kommun vill att Luleåborna berättar hur de använder områdena idag

I alla naturreservat finns förutom allemansrätten också vissa regler och föreskrifter som är till för att skydda naturvärdena i just det området. Reglerna kan se olika ut i olika områden, beroende på vad det är man vill skydda.

– För att vi på Luleå kommun ska kunna utforma reservaten på ett så bra sätt som möjligt behöver vi hjälp av alla som känner till områdena eller brukar vistas i dem. De vet bäst hur området används idag, vilka kvaliteter som finns och också om det skulle gå att utveckla på något sätt. Detta underlag kommer hjälpa oss sen när vi planerar skötseln av området och vilka regler som är lämpliga för respektive område, så att allas besök i området blir så bra och trivsamma som möjligt, förklarar Örjan Spansk vidare.

Om du brukar vistas i något av områdena som ska bli nya naturreservat önskar Luleå kommun att du går in på lulea.se (se länkar i faktarutan nedan) och svarar på några enkla frågor kring hur du använder området idag och hur du vill kunna använda det i framtiden. Du får gärna lämna kontaktuppgifter så vi kan nå dig om vi vill ställa några frågor.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Foto: Karin Kemi

Logotyp