Vattenläcka vid Kullens förskola

Kullens förskola på Hertsön fick idag stängas på grund av en vattenläcka i matsalen. Barnen på förskolan flyttas tillfälligt till Dungens förskola.

Tidigt i morse upptäckte personalen på Kullens förskola på Hertsön att golvet i matsalen och omkringliggande lokaler var täckta av vatten. Anledningen var att kopplingen till kallvattnet i ett utanpåliggande vattenrör i taket gått isär. Rådig personal ringde dock direkt till Räddningstjänsten som snabbt var på plats, stängde av vattenleveransen och sög upp vattenmassorna.

Ann-Sofie Dellenbäck, sektionschef fastigheter, stadsbyggnadsförvaltningen och förskolekock Linda Fagervall inspekterar skadorna efter vattenläckaget på Kullens förskola på Hertsön.

– Det är tråkigt att det har hänt men det är bara att göra det bästa av situationen.
Tur i oturen är att det är sista veckan innan vi har sommarstängt, säger Maria Stark, utvecklingsledare förskolan, barn- och utbildningsförvaltningen.

Eftersom det är matsalen som drabbats av översvämningen stängs den tills felsökning, fuktmätning och åtgärder är gjorda. Detta är förhoppningsvis inte något stort arbete hävdar företaget GLB som varit entreprenör för arbetet i byggnaden. Det är ca 34 barn som ska vistas på förskolan under den kommande veckan och de får tillfällig plats vid Dungens förskola.

– Det är olyckligt när sådant här händer men tack vare Räddningstjänstens snabba insats hindrades vattnet att spridas än mer, dessutom är det tåligt gummigolv i matsalen och vattnet hade nått knappt 1–2 centimeter upp efter mattkanten, säger Ann-Sofie Dellenbäck, sektionschef vid stadsbyggnadsförvaltningen på Luleå kommun.

Förutom den första inspektionen av skadan som gjordes tillsammans med entreprenörer för bygget kommer kommunen att följa åtgärderna och göra en slutbesiktning efter avslutat arbete.

– Vi har varit på plats och tittat på det som kan ha blivit skadat, men ser inte någon större anledning till oro. De tar lös golvlisterna för att lufta ut eventuell fukt och sätter igång med bytet av rörkoppling och nytt undertak redan idag, säger Ann-Sofie.

Information till vårdnadshavarna

Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att följa arbetet och informera vårdnadshavarna om när de åter kan lämna sina barn på Kullens förskola igen. Enligt planeringen ska Kullens förskola hållas sommarstängt från och med nästa vecka och fem veckor framöver.

Text: Eva Sundgren/ Charlotte Högnelid
Foto: Eva Sundgren

24 juni 2019

Logotyp