”Vi är fortfarande en trygg kommun”

Luleå kommun ska vara en trygg och säker plats. Därför har en åtgärdsplan tagits fram för det
brottsförebyggande arbetet. Ett av målen är att skapa kontakt med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

Socialnämnden har ansvaret för ledning av kommunens brottsförebyggande arbete. Inom det uppdraget har socialförvaltningen tillsammans med kommunstyrelseförvaltningen tagit fram en lägesbild och åtgärdsplan för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet i Luleå kommun, inte minst med tanke på samhällsomvandlingen.

– Från politikens sida har vi tagit fram tydliga riktlinjer tillsammans med industriaktörerna för att säkerställa en trygg miljö när entreprenörsbostäderna etableras. Det är viktigt att ha ordning och reda, med reception och patrullerande väktare på plats, säger Fredrik Hansson, vice ordförande för kommunstyrelsen.

Hand som hålls upp som en stoppsignal. Olika ord i bilden exemepelvis brottsförebyggande, trygghet, välfärdsbrott, brott i parrelation, arbetskraftkriminalitet, organiserad brottslighet.

En läges- och åtgärdsplan har tagits fram för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Luleå kommun.

Sammantaget visar lägesbilden att risk- och problemområden som bör följas är bland andra arbetskraftkriminalitet, organiserad brottslighet, välfärdsbrott, våldsbejakande extremism, brott i parrelation, skadegörelse, inbrott, områden med ordningsstörningar eller otrygghetsskapande beteenden samt unga i riskzon.

Socialförvaltningen har en nystartad verksamhet riktad just till unga.

Marcus Junkka Bideke, Bodil Wennerbrandt Sevastik och Fredrik Hansson leder och samordnar Luleå kommuns brottsförebyggande arbete.

– Fältverksamheten är ett exempel på en trygghetsskapande verksamhet för att bygga relationer med unga genom att aktivt söka upp och befinna sig på platser där unga vistas, dagtid, kvällar och helger, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik, socialnämndens ordförande.

Marcus Junkka Bideke arbetar sedan i våras med kommunens brottsförebyggande samordning och har tillsammans med kollegor och andra myndigheter tagit fram den lägesbild som ska göra det möjligt att löpande följa utvecklingen.

– Vi är fortfarande en trygg kommun och för att Luleå fortsatt ska upplevas på det sättet behöver vi bibehålla vårt goda samarbete mellan polis, skola och socialtjänst samt övriga kommunala verksamheter, säger Marcus Junkka Bideke.

Den samlade lägesbilden visar att i Luleå kommun behöver det brottsförebyggande arbetet vara proaktivt och förebyggande så tidigt som möjligt, både med problem som uppstår under samhällsomvandlingen och samhällsutvecklingen i övrigt.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Bo Henry Pettersson

Foto: Shutterstock och Luleå kommun

Logotyp