Vuxenutbildningen på Kallax är invigd

Idag invigdes Vuxenutbildningens nya lokal på Kallax av kommunstyrelsen vice ordförande Fredrik Hansson och förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen Anna Broström. Här finns nu en modern fordonsutbildning och snart en splitter ny VVS-utbildning. Sedan tidigare finns även Nordiskt FlygTeknikCentrum i byggnaden. – Att flera utbildningar samlas under ett tak är ett plus, det gör så att eleverna tycker det är roligt, säger Fredrik Hansson.

Samverkan och moderna utbildningar är ledorden när den nya lokalen på Kallax invigs.

- Här med inviger jag lokalen, säger Fredrik Hansson när han klippte bandet för Vuxenutbildningens nya lokal på Kallax.

Under hösten har febril aktivitet skett på Luftfartsvägen 11, alldeles intill flygplatsen. Moderniserade fordonsutbildningar har förberetts med ny utrustning och Michael Kerry, yrkeslärare, är mycket nöjd med resultatet.

- Vi kan driva allt på plats, vilket är fantastiskt. Vi har försökt efterlikna verkstäderna som de ser ut i verkligheten, för att kunna hjälpa eleverna att vara redo för arbetslivet. Den här lokalen öppnar verkligen upp för den möjligheten, säger Michael Kerry.

Antero Ala-Kojola, yrkeslärare inom VVS, förbereder för fullt inför starten av den nya VVS-utbildningen som ska dela lokal med fordonsutbildningarna.

- Det finns ett stort skrikande behov av VVS personal i och med de stora etableringarna som är på gång i Norrbotten. Därför känns det fantastiskt att skapa en utbildning i de här lokalerna för att möta det behovet på arbetsmarknaden, säger Antero Ala-Kojola.

Följa med i utvecklingen

På många sätt behöver Vuxenutbildningen följa med i utvecklingen, både utvecklingen på arbetsmarknaden och utvecklingen inom yrkena.

- Den här nya lokalen ger oss de förutsättningar som behövs för att skapa moderna utbildningar. De två olika utbildningsgrenarna som vi har här på Kallax utgör båda bristyrken och behovet av arbetskraft är stort. Då känns det värdefullt att vi har ändamålsenliga och anpassade lokaler för att utbilda elever och förse arbetsmarknaden med kompetens, säger Anna Broström, förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen.

På Vuxenutbildningen som bedrivs av Arbetsmarknadsförvaltningen finns ett brett utbud av yrkes- och lärlingsutbildningar. Utbildningarna skapas utifrån behovet på arbetsmarknaden och i många fall i samverkan med ett företag eller en bransch där behovet av personal med rätt kompetens är stort. Hela Sverige står inför denna stora utmaning med kompetensförsörjningen. Luleå är inget undantag och behovet av relevanta utbildningar efter behovet på marknaden är av största vikt.

- Samarbetet mellan arbetsgivare och utbildning är nyckeln, det utgör kopplingen till yrkeslivet och höjer kvalitén, säger Fredrik Hansson, kommunstyrelsen vice ordförande.

Publiken fick också höra Sara Forsman på Norrbottens Bildemonterings berätta om samarbetet med Vuxenutbildningen och hur de förser fordonsutbildningen med bilar att reparera. Nicklas Häggström, rektor på Vuxenutbildningen berättade om yrkesutbildningar och samverkan inom femkantskommunerna och Norrbottens län. Livemusik spelades under invigningen av lärare från Kulturskolan.


Bandet

FAKTA

  • På Vuxenutbildningen finns även teoretiska ämneskurser och SFI.
  • Yreksutbildningarna tas fram efter behovet på arbetsmarknaden.
  • Vuxenutbildningens huvudbyggnad finns på Porsön.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Ruthberg Bild: Luleå kommun

Logotyp