AI-professorn som föll för Luleå

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi AI-professorn Marcus Liwicki som flyttat hit från Berlin.

– Här är lätt att känna sig hemma, det är inte stressigt eller trångt men samtidigt finns allt man behöver och människorna är lätta att lära känna, säger han och jämför med andra städer han bott i runt om i världen.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En sommardag 2017 landade Marcus Liwicki från Tyskland på Luleå Airport. Han var inbjuden för att besöka Luleå tekniska universitet, där han var aktuell för en professur inom artificiell intelligens och maskininlärning. Redan när flygbussen började rulla hade Luleå gjort ett gott första intryck.

– Allt gick så smidigt. Vi gick av planet, väskorna kom direkt, snart rullade bussen in mot stan. Det var varken trångt eller stressigt.

Tre år senare har familjen köpt hus i Södra Sunderbyn och fått två barn. Livet i Norrbotten känns som en självklar framtid.

Kan maskiner se världen på samma sätt som en människa gör? Det är precis vad Marcus Liwicki arbetar med som professor i Artificiell intelligens och maskininlärning på Luleå tekniska universitet. Marcus och hans fru Fotini Simistira lämnade Berlin för Luleå 2018 och är här för att stanna.

Våren 2017 hade Marcus Liwicki fullt upp. Han hade en heltidstjänst som forskningschef på ett företag i Berlin där han arbetade med AI och digitalisering. Bra lön, en fantastisk lägenhet med utsikt över stadens skyline och ett jobb han trivdes med. Han hade nästan glömt bort att han två år tidigare skickat in ansökan till en professur på Luleå tekniska universitet. På en konferens i Alaska träffade han en forskare från Luleå och blev påmind om sin ansökan – och samma dag kom telefonsamtalet. Institutionen ville bjuda Marcus till Sverige för att han skulle bekanta sig med arbetsplatsen och staden.

– Jag var egentligen ganska nöjd med livet i Berlin då, jag letade inte efter nytt jobb längre. Men vi har flyttat ofta och är öppna för nya möjligheter, så jag ville veta mer och tog med mig min fru på resan till Sverige. Om inte annat skulle det bli en spännande semester, tänkte jag.

Luleå var rätt ställe

Första kvällen i Sverige åt de middag på Hemmagastronomi, en välkänd restaurang i centrala Luleå där familjen numera är stammisar. De pratade om sina intryck och Marcus minns särskilt att hans fru, Fotini Simistira Liwicki, redan då var säker på att Luleå var rätt för dem. Fotini kommer från Grekland och har liksom Marcus provat på att bo i flera städer och länder runt om i världen. Idag arbetar hon också på universitetet där hon leder Sveriges första civilingenjörsprogram inom tillämpad artificiell intelligens.

Marcus Liwicki återvände till Luleå ett par månader senare, mitt i vintern. Han är en person med öga för detaljer och även denna gång la han märke till sådant han uppskattar.

– Människor i norra Sverige är fantastiska på att jobba med belysningen, både hem och arbetsplatser har många små lampor som gör att de blir mysiga under den mörka årstiden. Att gå en promenad och se alla upplysta hus i december, de ser ut som i en saga!

Åren 2009/2010 var Marcus Liwicki verksam som gästprofessor vid Kyushu University i Japan och han har även arbetat vid universitet i Tyskland och Schweiz. ”Kulturen på Luleås Tekniska Universitet är välkomnande och prestigelös, och jag uppskattar att möjligheterna till fast anställning är större här en på många andra ställen, det gör att folk känner sig tryggare och presterar bättre”, säger han.

"Luleå är bra plats för barn att växa upp"

I februari 2018 stod det klart att Marcus fått tjänsten som professor i AI och maskininlärning vid institutionen för system- och rymdteknik och sommaren 2018 gick flyttlasset från Berlin. De hittade en tillfällig bostad som inneboende i en villa i Sinksundet och imponerades av läget, vid vattnet och nära stan. Efter ett par månader hittade de ett sitt drömhus i Södra Sunderbyn i ett liknande läge med vy ner mot älven. De kom bra överens med den tidigare ägaren och flyttade in i huset två dagar innan han flyttade ut – något som mäklaren inte tidigare hade varit med om.

– När vi hittade huset så kände jag mig säker, vi kommer att stanna i Luleå resten av våra liv.

Sedan flytten till Sverige har paret adopterat två barn som idag är sex och fyra år.

– Luleå och Södra Sunderbyn är bra platser för barn att växa upp på, det känns fint att de växer upp i ett så öppet samhälle. I de storstäder där vi tidigare bott kan lägenheten kännas som ett fängelse med massor av säkerhetsanordningar, här har vi en stor tomt och de kan röra sig fritt.

Kollegor från hela världen

På universitetet är arbetsmiljön öppen och prestigelös med kollegor från hela världen. Under Vårt Luleås korta besök hinner vi träffa kollegor från Indien, Pakistan, Nigeria och Irak. Marcus lyfter fram att avdelningen där han är chef känns som en familj och berättar passionerat om sitt jobb.

– Hela min karriär handlar om maskininlärning och mönsterigenkänning, att försöka lära maskiner se världen på samma sätt som en människa gör. Min doktorsavhandling handlade om att lära maskiner att läsa mänsklig handstil, men det kan också handla om att lära maskiner att förstå vad som finns på foton eller teckningar, teknik som används både i smarta telefoner och av till exempel Google idag.

På kontoret finns både en träningscykel för att håller musklerna i form, och ett riktigt svårt pussel för att hålla hjärnan i form. Också en övning i lagarbete ”När något verkar omöjligt kan vi, som ett lag, klara det tillsammans”, säger Marcus Liwicki om pusslet, som har motiv från serien ”La Casa de Papel”.

Vi gör det mesta av intervjun på engelska men Marcus har börjat lära sig svenska och blir bättre för varje dag. Han visar vägen till en aula där vi ska få se en del av den presentation han brukar använda i internationella sammanhang för att berätta om Luleå och LTU. Han tänder upp i salen, fäller ner projektorduken med en knapptryckning och kopplar in sin dator på wifi. Snart syns en slide på den vita duken.

– Det är det här jag älskar med Sverige, att allt bara fungerar, det är som att starta ett rymdskepp! Wifi, projektorn, belysningen i salen – det kanske låter konstigt men så har det verkligen inte varit på mina tidigare arbetsplatser. Det är sådant här jag uppskattar med vardagen nu, alla de små detaljer tillsammans, det blir så enkelt när de bara fungerar.

Luleå erbjuder livskvalitet och karriär

Sedan flytten till Luleå har Marcus rekryterat över 25 personer till sitt team, människor från hela världen som alla har olika specialistkompetenser inom AI och maskininlärning. Idag är han, förutom professor, också vice rektor för institutionen vilket innebär att han ofta håller i externa möten. Just nu planerar han för ett stort arrangemang i höst, en konferens om deep learning med över 300 internationella gäster. Marcus tänker ta chansen att inspirera och bygga sin rekryteringsbas för framtiden.

– Luleå och Norrbotten har så mycket att erbjuda när det kommer till livskvalitet och karriär. Det kanske inte är de högsta lönerna internationellt sett, men LTU är en arbetsplats där man verkligen får utvecklas, resa och lära sig mer. Det bästa av universitetsvärlden helt enkelt. Jag hoppas att min resa kan inspirera fler att våga flytten hit!

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Lewicki utanför sitt hus

Vem är Marcus Liwicki?

  • Gör: Professor och vicerektor inom AI och maskininlärning
  • Uppvuxen: I Berlin
  • Bor: I Södra Sunderbyn
  • Ålder: 39
  • Favoritplats i Luleå: Gültzauuddens badplats – också på vintern
  • Beskriv Luleå med tre ord: inbjudande, otvungen, hemtrevlig

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell

Foto: Jimmy Edlund, Burban Studios

Logotyp