Återbruk för Kungaparet

Kungens valspråk är "För Sverige – i tiden". Med det menar Kungen att han vill arbeta för Sverige på ett sätt som passar just vår tid. Och att återbruka ligger som bekant helt rätt i tiden. Därför kändes det extra roligt för oss att få återanvända de kungliga stolarna som Kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise satt på vid besöket i Luleå under Eriksgatan i Norrbotten 1952.

Återbruk är kreativt och roligt och dessutom en stor vinst för miljön. Och när man som arrangör av Kungaparets besök i Luleå som av en händelse ser ett äldre välbevarat möblemang i god kvalitet i kommunens stadsarkiv blir man glad. Ännu gladare blir man när kommunarkivarie Thomas E:son Åkerlund berättar att stolarna använts i andra kungliga sammanhang. Därför var det självklart för oss att lyfta ut de båda stolarna till allmän beskådan igen och låta ännu ett Kungapar få njuta av rejäl kvalitet och komfort. Återbruk i dess rätta bemärkelse med andra ord.

Stolarna som kungaparet, Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, sitter på är de samma som Kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise fick använda vid besöket i Luleå under Eriksgatan i Norrbotten 1952.
(Se bild nedan)

Historien bakom bilden

Under 1950 avled Gustav V och kronprins Gustaf Adolf blev kung under namnet Gustaf VI Adolf. Som traditionen bjöd skulle den tillträdda konungen åka runt i landet på en så kallad Eriksgata Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Under sommaren 1952 var det Norrbottens tur att välkomna honom.

Kung Gustaf VI Adolf genomförde sin Eriksgata i Norrbotten 1952 och ses här på Gültzauudden tillsammans med drottning Louise eftermiddagen den 19 juni. Kungaparet hälsades välkomna av stadsfullmäktiges ordförande Nils Malmgren. Stolarna på bilden är de samma som återanvändes av Kungaparet vid besöket i Luleå den 26 september 2021.(Se bild ovan)

Kungligt landsvägsrally

Besöket i Norrbotten startade med att Gustaf VI Adolf invigde Harsprångets kraftstation den 15 juni, dagen efter gick resan till Arvidsjaur och Arjeplog. Tisdagen den 17 juni var det återinvigning av Abisko turiststation och besök i Kiruna och Gällivare.

Onsdagen passerades Boden, Råneå, Töre, Nederkalix och Haparanda. Torsdag besöktes Piteå med omnejd. Tidschemat var pressat och Norrbottens-Kuriren kallade de snabba bilturerna för ”kungligt landsvägsrally”. Kungens och landshövdingens chaufför Bertil Åberg berättade för tidningen att bilen vid Rånekölen låg mellan 130–140 km i timmen. Ofta var bilen med kungen långt före övriga fordon i bilkortegen för att hinna i tid till alla uppvaktningar.

Högtiden på Gültzauudden

Under själva Eriksgatan i länet var inte drottning Louise med. Konungen och drottningen sammanstrålade på Gültzauudden eftermiddagen den 19 juni och hälsades välkomna av stadsfullmäktiges ordförande Nils Malmgren. På Udden hade man uppfört en tribun, det hölls tal och Allmänna manskören sjöng. Därefter åkte konungaparet genom centrala Luleå, över Malmudden och Skurholmen, för ett besök vid Norrbottens Järnverk. På kvällen höll Luleå stad en bankett i Stadshotellets festivitetssal för speciellt inbjudna.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Thomas E:son Åkerlund Stadsarkivet och Eva Sundgren

Foto: Luleåfotograferna 26 september 2021
och H Oldin, den 19 juni 1952.

Logotyp