Bechange-kurs gav nya vänner och ökad medvetenhet

– Jag har lärt känna människor jag aldrig skulle ha träffat annars och vi har jätteroligt. Vi ses eller hörs minst en gång i veckan och samlas kring ett tema, t ex var vi tillsammans på Returpunkt Centrum på ett studiebesök och fick tips om hur man kan göra för att lyckas med second hand-köp, berättar Carina Nilsson som jobbar på IT-avdelningen på Luleå kommun och nu under våren är med i kursen BeChange.

Annelie Örmin och Carina Nilsson är kollegor på Luleå kommun och har deltagit i BeChange tillsammans.

BeChange - hjälp att minska koldioxidutsläpp

BeChange är en kurs som några av Luleå kommuns anställda har kunnat gå under åtta veckor i vår och som ska hjälpa deltagarna att minska sina koldioxidutsläpp inom olika områden som till exempel resor, mat eller i boendet. Kursen handlar också om att bli en inspiratör och ambassadör för klimatet genom att själv vara förändringen som behövs i världen, be the change.

Just att handla kläder på second hand har varit en utmaning för Carina sen tidigare.

– Jag har nu lärt mig att man måste göra på ett annat sätt än när man shoppar i andra butiker. Man kan inte tänka att, nu ska jag köpa ett par rosa byxor idag, utan istället ska man besöka second hand-butiken lite då och då och scanna igenom butiken för att se om det finns något användbart.

"Buddies" ger varandra råd och tips

Kursdeltagarna har fått välja två områden som de vill jobba inom för att minska sina klimatutsläpp och Carina valde mat och konsumtion som sina fokusområden. Kursen innebär att vara med på ett antal föreläsningar, antingen live eller på distans eller inspelat efteråt, och sen arbetar man sig igenom olika kapitel i en personlig arbetsbok via BeChanges hemsida. De har också samlats i mindre grupper, som kallas sina ”buddies” kring olika teman där de diskuterar och ger varandra tips och råd.

– Vi har bland annat käkat lunch tillsammans och samtidigt pratat kring ett specifikt ämne, det spelar ingen roll vem du är, var du kommer ifrån eller vad du jobbar med, alla kan vara med och bidra med till exempel goda recept eller tips på böcker eller bra hemsidor.

BeChange har som syfte att hjälpa människor att minska sina koldioxidutsläpp samtidigt som man bibehåller eller till och med förbättrar sin livskvalitet, och Carina tycker att kursen håller vad den lovar i det fallet.

– Det är inga pekpinnar som hålls fram utan som deltagare ska du må bra och förbättra din livskvalitet. Kursledarna lyfter hela tiden det positiva, säger Carina nöjt.

Ökad medvetenhet

– Men jag har inte gjort några radikala livsstilsförändringar, har faktiskt insett att jag inte är en så stor klimatbov som jag trodde, men jag har blivit mer medveten och tänker till lite extra i de flesta sammanhang. Vi har börjat äta vegetariskt 4 - 5 gånger i veckan i familjen och det känns väldigt positivt, min man är ganska medveten och vi har helt nya diskussioner hemma nu än innan jag var med i BeChange, säger Carina och skrattar.

Och den ökade medvetenheten har gjort att hon reagerar på saker som hon inte tänkt på tidigare.

– Till exempel blev jag glad när jag upptäckte att de börjat med papp-påsar på Systembolaget istället för plast, det hade jag garanterat inte tänkt på innan jag gick BeChange-kursen, säger Carina med glimten i ögat och tillägger att hon numera oftast väljer ekologiska viner, hon har upptäckt att det ju finns ett stort ekologiskt sortiment att botanisera bland!

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och Bild: Lena Hedberg

Logotyp