Brändön och Örarna är starka tillsammans

Två grannbyar, förenade genom Kråknäsbron, har mycket gemensamt; företagsanda, byasamverkan och strävan efter en levande landsbygd. Man ställer upp för varandra och bygden. Olika generationer, sida vid sida. Det här är byarna som håller ihop.

Det ryker ur skorstenen på bagarstugan i Brändön när Vårt Luleå hälsar på. Byaföreningens ordförande Ann-Sofi Öberg med dottern Alise tar emot i den nyrenoverade byggnaden som ska invigas om några veckor.  

– Initiativet att flytta bagarstugan från Örnabben, som är en del av Örarna, kommer från ungdomarna. Den ska utgöra en central punkt för barn- och ungdomsverksamhet, och för samvaro över generationsgränserna. Pizzakvällar, bakdagar och andra aktiviteter är inplanerade, berättar Ann-Sofi Öberg.

Skidåkarna Petter och Evgeniya Wall tillsammans med hunden Scott. – Brändön har väldigt fina elljusspår, men ofta åker vi skidor på skoterspåren, säger Petter Wall.

Samlingspunkt och kulturbärare

Projektet ska även återge bagarstugan dess historiska värde som samlingspunkt och kulturbärare.

– De äldre kan bidra med överföring av kunskap och berättelser, en viktig del i att värna om det gamla och vårt ursprung, säger Ann-Sofi Öberg, och tillägger:

– Vi har fått bidrag till projektet bland annat från Arvsfonden med 733 000 kronor och 550 000 kronor i bygdemedel. Men utan byarnas gemensamma krafter och arbetsinsatser hade vi inte klarat det.

Bagarstugan är placerad bredvid byahuset i Brändön, en mötesplats som även kan hyras för exempelvis dop
och bröllop. Det finns hela 15 aktiva föreningar, däribland idrottsföreningen som driver fotbollsplan, elljusspår och idrottslokal. Byautvecklingsföreningen har en koordinerande roll i sammanhanget. 

Värdefulla ungdomar

För att säkerställa framtida engagemang och utveckling satsar man på de unga.

– Vi uppmuntrar initiativ från de yngre i byn. Vi har en grupp barn, ungdomar och unga vuxna som är aktiva i byagemenskapen. Ungdomarna är också en viktig del i genomförandet av det traditionsenliga och välbesökta midsommarfirandet i Brändö hamn, säger Ann-Sofi Öberg.

.

Till vänster: Byaföreningens ordförande Ann-Sofi Öberg med dottern Alise värmer sig vid brasan i den nyrenoverade bagarstugan som invigs om några veckor. Bakom den öppna spisen finns en bakugn, där både bröd och pizza kommer att gräddas framöver.

Till höger: Bagarstugan har flyttats från Örarna till Brändön och byggts upp med gemensamma krafter av engagerade byabor.

Hemvändare med framtidsplaner

Ann-Sofi Öberg har sina rötter i Örnabben. Efter 15 år i Stockholm återvände hon med sin familj till byn och byggde hus, granne med föräldrarna. Hon har kvar sitt arbete i Stockholm, och varannan vecka
jobbar hon på distans hemifrån.

Som ordförande i byaföreningen har hon möjlighet att jobba med de frågor hon brinner för. Att bevara bygdens tillgångar, och samtidigt skapa möjlighet för kommande generationer att leva och verka i byn.

– Vi har tagit fram en utvecklingsplan för det vi tycker är viktigt, bland annat bostäder för äldre och större vägbro från Brändön till fastlandet. Många vill flytta hit, men just nu är det svårt att uppbringa fler bostäder, det vill vi också ändra på, säger Ann-Sofi Öberg.

Företagsanda

Vi lämnar bagarstugan och hälsar på hos Edwin Pääjärvi en liten bit därifrån. Han bor i ett rött hus med vita knutar som han och sambon har renoverat, med stor hjälp av Edwins morfar. Edwin har precis startat ett byggföretag och planerar nu för framtiden:

– Jag vill inte bygga upp något stort företag, men på sikt kanske några anställda. Jobben har börjat droppa in, och det är ju roligt, säger han.

Edwin Pääjärvi är inte ensam om att driva eget i byn. Det finns 154 arbetstillfällen, varav 129 är ensamföretag. 26 av företagen finns inom byggbranschen.

.

Till vänster: Edwin Pääjärvi framför sitt hus i Brändön. Han är en av många företagare i byn.

Till höger: Huvudbyggnaden i anläggningen Brändö Konferens, som vintertid tar emot turister från hela världen. På sommaren är det främst besökare inom närområdet som lockas av restaurangen och stugbyn.

– Det är inspirerande att så många driver eget, och det är nog till stor del därför jag själv tagit steget. Här hjälper man varandra, det finns en trygghet i det, säger han.

Men det finns även större arbetsgivare, som Stenvalls trä i Örarna med 45 anställda. Där bedriver man träförädling med bland annat såg, hyvleri och måleri. 

I Örarna ligger också lanthandeln ICA Nära, som sedan 2020 drivs av Henrik Johansson med sambo. Affären har varit i familjens ägo i fem generationer, ända sedan 1928, och är ett riktigt landmärke.

Turistanläggningen Brändö Konferens vid Bottenvikens strand, är också en stor arbetsgivare, inte minst för sommarjobbande ungdomar. Den drivs av Brändön Lodge och delägare Göran Vidén, som själv har kopplingar till byn, har jobbat i företaget i 23 år.

– Vintertid jobbar vi med turister från hela världen, under pandemin har det dock blivit mest europeiska besökare. Vi erbjuder paketlösningar med allt från mat och logi till skoterturer, skidåkning och fiske. 

.

Till vänster: I Örarna ligger lanthandeln ICA Nära, som sedan 2020 drivs av Henrik Johansson med sambo.

Till höger: Thomas Öberg har Brändön som bas i sin verksamhet som folkbildare inom djur och natur. 

Lyckad flytt till Brändön

Alla har inte sitt ursprung i trakten. Till exempel Thomas Öberg, skribent, föreläsare, fotograf och radioröst. Genom sitt företag Natur i Norr sprider han kunskap om naturen. Han och hustrun Birgitta lämnade Jokkmokk för 20 år sedan och flyttade till Brändön, vilket visade sig vara ett lyckokast.

– Att vi hamnade vid havet, och att jag fick mycket fokus på Bottenviken i jobbet blev ju bara så rätt. Ömsom
är havsutsikten från vårt hus inspirerande, ömsom distraherande, säger Thomas Öberg.

Han har också bidragit i byautvecklingsprojekt som till exempel skyltning av två naturstigar och minimuseét Sjöbodan.

Vårt Luleå tackar för besöket och lämnar dessa livliga byar och ett vintrigt landskap, där hus och gårdar ligger inbäddade i snö. Om några månader är våren här, och då startar båtlivet, fisket och jordbruket upp igen.

FAKTA BRÄNDÖN/ÖRARNA

  • 787 invånare 
  • 1 förskola (20 barn)
  • 42,2 år medelålder
  • Hamnar: Brändö hamn, Örnabbens båthamn, Lillvarpets båthamn i Brändön

Se och uppleva:

  • Flakabergets vandringsled till utsiktsplatsen på Flakaberget. Populär rastplats med promenadstigar och spår efter inlandsisen. 
  • Fiskemuseét Sjöbodan i Brändö hamn.
  • Midsommarfirandet i Brändö Hamn – sedan 60 år med tusentals besökare varje år.
  • Fäbodvallen i Örarna. 
  • Kuststigen – fem km lång vandringsled längs en vacker kustremsa med informationstavlor, bänkar, vindskydd och grillplats. 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Jennie Lind, Susanne Lindholm

Logotyp