Chock och oro efter krigsutbrottet

Natalia Hammarberg, samhällsstrateg på Luleå kommun, har bott i Luleå i snart tio år men banden till det forna hemlandet Ukraina är starka. Den senaste tidens händelser har skakat om tillvaron rejält och hennes tankar är ständigt hos familj och vänner. 

En ljusglimt i allt det svåra är det stöd som Natalia Hammarberg har mött hos Luleåborna. 

– Många har hört av sig på olika sätt och visat sitt stöd, det värmer i hjärtat. Men jag är också väldigt glad över stödet från Sverige och den övriga världen, som på många olika sätt har hjälpt Ukraina, säger hon.

Natalia Hammarberg jobbar hemifrån när Vårt Luleå ringer upp för en intervju. Enligt henne själv är det dock svårt att koncentrera sig på arbetet just nu. Hon försöker beskriva känslorna efter de senaste dagarnas händelser i Ukraina.

– Jag är väldigt orolig. Det här är det mest skrämmande jag varit med om, trots att jag befinner mig långt ifrån kriget, säger hon.

Ständig kontakt

Oron riktar sig inte minst till familj och vänner, och då är det extra viktigt att upprätthålla kontakten med dem.

– Tack vare messenger och Facebook fungerar det bra. Jag har kontakt med mamma flera gånger per dag, och det är skönt, säger Natalia Hammarberg.

Skyddsrum i huset

Nataliia Hammarbergs föräldrar, mormor, farmor, brorson och tre katter är samlade i lägenheten i Kyiv (Kiev). När skyddslarmet ljuder skyndar alla, utom hennes pappa och mormor, ner till skyddsrummet.

– Min mormor kan inte gå så långt, så pappa stannar i lägenheten med henne. Många Kyivbor söker skydd i tunnelbanan, som troligtvis är säkrare, berättar hon.

Säker information

– Jag försöker hålla mig uppdaterad om vad som händer, särskilt i Kyiv där min närmaste familj bor, säger Natalia Hammarberg, och betonar vikten av att välja rätt informationskanaler:

– För att vara säker på att informationen är riktig väljer jag att läsa på Ukrainas officiella webbsidor. Jag tittar även på svenska nyheter och nyhetsbyrån CNN, som har ständig rapportering från Ukraina.

Stort stöd av Luleåborna

En ljusglimt i allt det svåra är det stöd som Natalia Hammarberg har mött hos Luleåborna. 

– Många har hört av sig på olika sätt och visat sitt stöd, det värmer i hjärtat. Men jag är också väldigt glad över stödet från Sverige och den övriga världen, som på många olika sätt har hjälpt Ukraina, säger hon och fortsätter:

–  I söndags deltog jag, tillsammans med min man Krister, i en manifestation i Luleå mot kriget. Många Luleåbor ställde upp och visade sin solidaritet. Man kan även stötta Ukraina genom att skänka pengar, det har jag gjort.

Fortsatt hjälp kommer att behövas

Ingen kan idag säga hur händelseutvecklingen kommer att bli, men Nataliia Hammarberg är optimistisk inför Ukrainas framtid.

– Jag vet att Ukraina kommer att klara det här, och när kriget är över och ryssarna är utkastade kommer det att behövas mycket stöd av den Europeiska familjen i återuppbyggnadet av landet, inte endast ekonomiskt. Även genom samarbete och utbyte länder emellan, avslutar hon.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Privat

Logotyp