"Det är roligt att bidra"

Malin Jonsson är VA-ingenjören som sprider glädje och energi på kommunens VA-avdelning. En ambitiös och grym medarbetare, enligt hennes kollegor. Nyligen prisades Malin för sitt gedigna arbete med Luleå kommuns hantering av ut- och inläckage på ledningssystemet som Årets förnyare av företaget VA-utveckling.

Motiveringen lyder: Malin Jonsson anses ha en otrolig förmåga att inspirera människor i sin närhet och hon har skapat ett gemensamt engagemang som behövs för att komma framåt i en organisation.

Malin Jonsson tycker att det är varierande och utmanande att arbeta som VA-ingenjör vid Luleå kommun.

Stort grattis!

– Tack, men det är inte bara min förtjänst. Vi är ett lag, alla bidrar och slutresultatet har genererat mycket för VA-verksamheten. Det är viktigt och värdefullt att vi har den här kompetensen inom vår egen organisation för att snabbt kunna åtgärda felaktigheter.

– Det vi gjort är att vi tv-inspekterat och spolat alla spill- och dagvattenledningar inom flera områden. Vid filmningen ser vi om det finns felaktigheter på ledningsnätet. Det gör att de som arbetar med reparationerna kan göra en riktad insats och direkt lösa problemen, förklarar Malin.

Hur hamnade du på VA-spåret?

– Jag tycker om att arbeta med samhällsviktiga tjänster, det är roligt att bidra. Vårt mål är god kvalitet med så litet miljöavtryck som möjligt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig på jobbet?

– Jag och mina kollegor åker ut för att kontrollera fastigheters anslutningar. Där använder vi oss av färgat vatten, eller rök. När vi trycker ut rök eller färgat vatten i ledningarna ser vi direkt var det finns felaktigheter. Det kan se märkligt ut men är helt ofarligt.

Vad är det som driver dig nu?

– Det som driver mig nu är att få ännu bättre koll på ut- och inläckage och att anpassa arbetsprocesserna efter resurstillgång så att vi kan fortsätta att leverera hela VA-cykeln. I och med all inventering har vi fått mycket data om vårt ledningsnät och det underlättar för kommande planering.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att det är varierande och utmanande, avslutar Malin med ett stort leende.

Vem är Malin Jonsson?

  • Yrke: VA-ingenjör
  • Bor: Långträsk
  • Bäst med Luleå: De fyra årstiderna

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp