”Det bästa är att få möta eleverna”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Måns Irgard Halling som är trä- och metallslöjdslärare på Hertsöskolan. För honom handlar slöjden om så mycket mer än att slöjda, den bjuder även in till djupa samtal om livet.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Måns Irgard Halling är trä- och metallslöjdslärare på Hertsöskolan. För honom handlar slöjden om så mycket mer än att slöjda, den bjuder även in till djupa samtal om livet.

Hej Måns! Vad gör du på jobbet?

– Jag arbetar som trä- och metallslöjdslärare sedan i början av april 2022. Eftersom den skola jag skulle ha arbetat på (Hertsöskolan) är drabbad av en fuktskada har jag under våren arbetat på flera enheter där eleverna varit utlokaliserade, jag har även hållit lektioner utomhus. Slöjd är roligt och det är det jag vill förmedla.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är uppvuxen i Göteborg där jag har min lärarexamen med fokus på träslöjd. Att bli slöjdlärare var mitt kall i livet och jag har arbetat som det sedan 2015. Jag har även bott och arbetat i Stockholm och Umeå. Nu är jag bosatt i Piteå men arbetar här i Luleå.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att få umgås med barn och ungdomar, att få möta dem och undervisa. Slöjd handlar om så mycket mera än att slöjda. I själva skapandet fokuserar hjärnan på något annat och då uppstår något i samtalet med eleven, det blir ett djupare samtal om livet. Sedan är det förstås roligt att se dem upptäcka hur roligt det är att hålla på med slöjd i alla dess former. Slöjd är också en lära i traditioner och kultur.

Vilka utmaningar finns det i ditt arbete?

– Under vårterminen som var hade vi inte en fysisk skola som vanligt att gå till. Fram tills nu har eleverna som tillhör Hertsöskolan varit utlokaliserade i andra tillfälliga lokaler och det påverkar förstås. Vi har haft en utmaning att dels få eleverna att känna trygghet där de har befunnit sig, dels för att hitta lösningar att kunna genomföra slöjdlektionen på ett bra sätt.

Hur känns det att flytta till modullösningen för Hertsöskolan?

– Jag ser fram emot att få en undervisningssal som jag får rå om. Det underlättar planeringen av lektionerna och ger en stabilitet för eleverna.

Det här är Måns Irgard Halling:

Yrke: Trä- och metallslöjdslärare
Ålder: 37
Bor: Piteå

Intressen: Fiske och umgås med familjen. Bästa stunden är att få slöjda tillsammans med äldsta sonen som nu är 7 år. Den yngsta sonen är 2 år och vi får vänta något år till innan han kan var med och tälja.

Det bästa med Luleå: Här är naturen nära även i centrala stan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Charlotte Högnelid

Logotyp