Emilia Johansson: "Att vara sommarvikarie på ett vård- och omsorgsboende känns så rätt"

Emilia Johansson flyttade till Sverige från Bulgarien 2013. Hon studerar till arbetsterapeut på Luleå tekniska universitet och jobbar gärna under sommarlovet.

– Att vara sommarvikarie på ett vård- och omsorgsboende känns så rätt, säger Emilia Johansson.

Emilia Johansson arbetade med administration och HR i Bulgarien. I Sverige har hon jobbat som lärare senaste året.

– Jag kände att jag ville testa något annat och valde därför att börja studera. Jag har nu gjort mitt första år och trivs, berättar Emilia Johansson när Vårt Luleå träffade henne på Alviks vård- och omsorgsboende i början av augusti.

Ett vård- och omsorgsboende är till för den som inte längre klarar sig med stöd och hjälp genom insatser i hemmet. Boendet erbjuder service och omvårdnad dygnet runt.

Emilia Johansson på jobbet

Att vara sommarvikarie på ett vård- och omsorgsboende lockade Emilia Johansson

Att vara sommarvikarie på ett vård- och omsorgsboende lockade Emilia Johansson, och redan i våras påbörjades förberedelserna inför sommaren:

– Jag kände redan i våras att jag ville börja vikariera lite under våren för att bekanta mig med vård och omsorg. Jag hade dessutom planer på att vara sommarvikarier på ett vård- och omsorgsboende. Där får jag även träffa de brukarna som senare kommer att vara mina patienter när jag blir arbetsterapeut.

Dagarna är uppdelad på tre skift; förmiddag, kväll och natt. Passen är oftast kortare än åtta timmar, men ibland är de längre.

– Det har varit bra pass. Ibland är det längre pass, men jag har väldigt bra kollegor och då känns inte de långa passen lika tuffa. Dessutom är jag ledig en eller två dagar i veckan, så det finns tid för återhämtning. Jag känner att jag har fått vila upp mig från studierna fast jag har arbetat. Jag längtar till att få börja jobba, att få träffa både personalen och brukarna igen, säger Emilia Johansson.

Dagarna är väldigt varierande och innehåller en mängd olika arbetsuppgifter.

– På morgonen väcker vi brukarna, ger dem medicin, serverar frukost och förbereder dem för dagen. Efter detta umgås vi i det allmänna utrymmet med desom vill, innan det är dags att förbereda lunch. Vi får mat skickad till oss, men vi kokar potatis, ris, fixar sallad, bakar bakelser och förbereder efterrätten.

Efter lunch anordnas olika aktiviteter så som sittgympa, musik, och varje vecka kommer någon och samtalar med brukarna.

– I somras anordnade vi även en korvkiosk och glasskiosk i trädgården där brukarna kunde beställa mat, berättar Emilia Johansson.

Emilia Johansson har trivts med sitt sommarjobb och vill fortsätta vikariera vid sidan av sina studier och sommarjobba även nästa år.

Jag trivs jättebra här, det är en bra stämning på arbetsplatsen. Jag har en bra chef och kollegor. Vi hjälps åt och det finns alltid någon man kan fråga. Jag har blivit behandlad som ordinarie personal och har aldrig känt mig bortglömd eller utelämnad. Jag fick även en bra introduktion, vilket känns tryggt.

Hon får även de social sammanhangen i jobbet, vilket hon saknar ibland eftersom hon studerar på distans.

– Det är en helt annan sak att komma till en plats och träffa människor. Jag har redan anmält mig till vikarielistan för hösten. Det är roligt att komma hit, det är det som lockar, säger Emilia Johansson.

För Emilia Johansson har det bästa med jobbet varit att kunna göra en skillnad i brukarnas liv. Men hon har även uppskattat möjligheten att få prova på yrket.

Jag känner mig tacksam att jag har hittat en arbetsplats där jag trivs. Att arbeta på ett vård- och omsorgsboende har många positiva sidor. Till exempel bra relationer med brukarna och att få känna sig uppskattad. Fint att se när de mår bra och att jag har möjlighet att förgylla någons dag, berättar Emilia Johansson.

Möjligheten till vikariat är något Emilia Johansson saknade i Bulgarien och en möjlighet hon tycker alla ska ta vara på.

Möjligheterna till vikariat i Sverige är fantastiska. Det är väldigt utvecklande och lärorikt. Jag som inte kommer från ett vårdyrke har ändå fått prova på, och även gått olika digitala utbildningar, det är fantastiskt bra, avslutar Emilia Johansson.  

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Rebecca Hansson

Logotyp