Erik Thörnqvist är årets ateljéstipendiat:
"Det finns så mycket jag vill göra"

I ett drygt år ska Luleåfödde konstnären Erik Thörnqvist husera i ateljén på Kronan som Luleås nya ateljéstipendiat. ”Jag har många idéer om vad jag vill göra”, säger han.

Konstnären Erik Thörnqvist har under ett år tillgång till ateljé och Konstnärernas Kollektivverkstad på Kronan som Luleås nya ateljéstipendiat.

Erik Thörnqvist, 29 år, är född och uppvuxen i Luleå. Konstintresset har alltid funnits hos honom berättar han när vi ses i ateljén på Kronan som han fått till sitt förfogande i ett år tack vare att Luleå kommuns ateljéstipendie.

– Jag har alltid velat arbeta med något kreativt. På gymnasiet gick jag mode- och designprogrammet och var säker på att det var den vägen jag ville gå. Men jag var också engagerad i Galleri Systers projekt Galleri Lillasyster där jag lärde känna många av konstnärerna här i stan. De tipsade mig om att det finns flera förberedande konstskolor att söka till.

Via en förberedande utbildning på folkhögskola i Finland i ett år sökte Erik Thörnqvist sig vidare till Konstfack i Stockholm.

– Jag trodde inte att jag skulle komma in eftersom de bara tar in 15-20 personer per gång och det är tusen personer som söker varje år. Men jag tror att jag valdes för att jag då jobbade jag med performance och installationer och video. Det var väl kombinationen av att använda min egna kropp på olika sätt som stack ut. Under studietiden så släppte jag performance och började istället uteslutande arbeta med skulpturer och installationer.

Erik Thörnqvist, ateljéstipendiat 2023

Erik Thörnqvist använder gärna uttjänta möbler i sitt konstnärsskap, som denna liggstolsklassiker som upprest fått både armar och ben. Foto: Erik Thörnqvist

Starkt samhällsengagemang

Erik Thörnqvist ger prov på ett stort samhällsengagemang i flera av sina verk. Ett exempel är verket "Big science small country" som skapades till Luleåbiennalen 2020, och skildrar den evakueringsväg till Esrange som byggdes utan att ta hänsyn till hur samebyar i området påverkades.

Erik Thörnqvist berättar att han känner att kan finnas en förväntan att han ska låta sin uppväxt och koppling till Norrbotten avspeglas i konsten.

– Det finns något i konstvärlden som vill att en person som mig, som kommer från Norrbotten, ska arbeta med den typen av frågor, det vill säga om det industriella landskapet, industrin, omvandlingen, och naturen. Privat är jag intresserad av bilden av hur Norrbotten ser ut och i Stockholm där jag bor nu, finns det en extremt liten kunskap kring den här regionen. Nu har det blivit mer uppmärksamhet på den här regionen tack vare alla industrisatsningar, samhällsomvandlingarna i Malmfälten och omställningarna till ett grönt samhälle, samtidigt som det krockar med samernas rättigheter. Det är fortfarande intressant, men senaste åren har jag också blivit intresserad av hur samhällena här blev konstruerade under 1900-talet med folkhemmet exempelvis.

Inkännande process

Året som ateljéstipendiat ska utmynna i en utställning i Konsthallen på Kulturens hus, men på vilket sätt är något som han ska utforska under året. Under året får han som stipendiat hyresfritt använda sig av ateljén på Kronan och året avslutas med en utställning i någon form.

– Jag vill att det ska vara en öppen och inkännande process. Jag vill inte behöva bestämma mig redan nu, utan vill att det ska växa fram organiskt och ge mig tiden att testa mig fram och utgå från materialen och se var det leder mig. För första gången på åtta år har jag ingen deadline som hänger över mig. Jag har precis blivit klar med två offentliga konstverk i Uppsala som jag gjorde klart samtidigt med skolan. Det senaste året har varit en extrem tid av arbete, och nu har jag sagt nej till många saker för att kunna koncentrera mig på Luleåutställningen nästa höst, säger han.

LULEÅ KOMMUNS ATELJÉSTIPENDIUM

  • Luleå kommuns ateljéstipendium instiftades 2003 för avgångselever vid konsthögskolorna i Norden.
  • Elever som genomgått konstlinjen vid Sunderby Folkhögskola kan också söka stipendiet.
  • Stipendiaten får tillgång till en egen ateljé på Kronanområdet.
  • I slutet av sin stipendiattid får stipendiaten genomföra en utställning i konsthallen på Kulturens hus.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jeanette Bergström

Foto: Andreas Sundbom

Logotyp