Ett himla hundliv

Omgiven av naturen, men nära stan. Efter 140 mil tog det en minut för Hannah och Jeremias Kinnunen-Levy att falla för Ängesträsk. Nu lever hundspannsföretagarna precis så som de vill leva – självförsörjande, hållbart och tillsammans med sina hundar.

Den nyfallna snön är inte ens en hyfsad match. Spelar ingen roll att det precis fallit över en halvmeter. De utsläppta hundarna är så pass exalterade att de plöjer igenom den stora snömassan tills de trampat upp fullt dugliga gångar, medan de småretar polarna som fortfarande skäller avundsjukt från sin inhägnad.

Här kan paret leva livet de vill leva – självförsörjande, nära naturen, tillsammans med hundarna och varandra. De har 24 arbetande Alaskan Huskies.

För en vanlig husdjursägare är antalet hundar och inhägnader smått överväldigande. Men 24 arbetande Alaskan Huskies är ett ganska litet antal, om du jobbar med hundspannsturism.

– Vi utgick ifrån hur många hundar vi ville ha och sedan fick företaget – antalet turer och längder på turerna – anpassas efter det. Vi vill att hundarna ska vilja det här, inte att de arbetar för att de måste, säger Jeremias Kinnunen-Levy.

Det är snart fem år sedan amerikanen Hannah och svensken Jeremias Kinnunen-Levy träffades, och strax därefter genomförde vandringsutmaningen Gröna bandet. Eller genomgick en 140 mil crash course om varandra, som de kallar det. Vandringen tog dem från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr. Men när de kom till Råne Älvdal tog det ungefär en minut, sedan hade Hannah bestämt sig. Här ska de bo.

– Du är helt omgiven av naturen, men det är fortfarande nära stan, sjukhus och affärer, säger Hannah Kinnunen-Levy när hon förklarar varför de föll för Ängesträsk.

– Du är helt omgiven av naturen, men det är fortfarande nära stan, sjukhus och affärer. Eftersom vi vill ha barn så var det en jätteviktig aspekt. Vi vill ju att de ska ha alla möjligheter relativt nära, säger Hannah Kinnunen-Levy.

I Ängesträsk ligger det förhållandevis lilla huset med den stora tomten inkilat bland gamla tallar. Hannah pekar ut genom köksfönstret mot raderna av upphöjd snö där de varje sommar odlar sina egna grönsaker. Och precis framför skogsdungen, där jaktmarkerna börjar och Jeremias jagar allt kött de äter, breder potatislandet ut sig under snömassorna.

– Det är värt allt extra jobb och extra slit. För oss känns det meningsfull, berättar Jeremias Kinnunen-Levy om livet som självförsörjande och hundspannsföretagare.

Det låter pittoreskt. Idylliskt. Ja, nästan för bra för att vara sant. Men allt är inte guld och gröna skogar, berättar Hannah Kinnunen-Levy. Alla val de gör är genomtänkta, medvetna och inte ofta enkla. Och livet de aktivt valt kräver mycket jobb och en hel del slit. Men här, drygt 20 minuters bilfärd från Råneå, kan paret ändå leva livet de vill leva – självförsörjande, nära naturen, tillsammans med hundarna och varandra.

– Vi är en del av naturen, istället för att bara vara en slutkonsument. Det är värt allt extra jobb och extra slit. För oss känns det meningsfullt på ett helt annat sätt, berättar Jeremias Kinnunen-Levy.

FAKTA

  • Namn: Hannah och Jeremias Kinnunen-Levy.
  • Gör: Driver Northern Soul Journeys.
  • Råne Älvdal med tre ord: Stillhet, friluftsliv, gemenskap.
  • Favoritplats i Råne Älvdal: Någonstans längst Bjurån.
  • Ålder: 30 och 28 år.
  •  

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp