F/activisterna som förändrar modebranschen

Modeindustrin står för mer utsläpp än flygindustrin. F/act Movement jobbar för att vända den negativa trenden och göra branschen mer hållbar. Nu har projektet kommit till Luleå.

Vi konsumerar allt mer mode. Bara under ett år köper svensken i genomsnitt 13 kilo nya kläder – samtidigt slänger vi drygt åtta kilo av plaggen vi äger. Konsekvensen är en hög miljöpåverkan. Enligt FN-organet Unctad släpper branschen numera ut mer växthusgaser än flyg- och sjöfarten tillsammans. Några som jobbar för att vända den negativa trenden är projektet F/act Movement. Genom evenemang, stöttning av företag och lokala ambassadörer – så kallade f/activister – försöker de få fler att skapa en stilsäker och mer hållbar garderob.

Vi utmanade de två f/activisterna Silvia Colombo och Veronica Wendin att sätta ihop var sin outfit av begagnade kläder från Röda Korsets Second hand – dessutom på begränsad tid.

– Tidigare tänkte jag att hållbart mode var kläder med en specifik märkning. Men det var det ju inte. Framför allt handlar det om att använda det du redan har i nya kombinationer och att köpa second hand. Men även att verkligen, verkligen älska ett plagg, om du köper nytt. Att vårda det du köper och att använda det tills bokstavligen faller sönder, säger Veronica Wendin, en av de nio f/activisterna i Luleå.

Från september till maj får ambassadörerna bara köpa second hand. Varje månad får de även en ny utmaning – exempelvis köpstopp, rensa sin garderob eller att ta fram outfits inspirerade av en stilikon – som de delar med sina följare på Instagram. Under månaden med köpstoppet upptäckte f/activisten Silvia Colombo hur mycket kläder hon faktiskt har.

– Jag köpte jättemycket nya kläder förut, så det har varit lite av en utmaning. Speciellt under köpstoppet när vi inte ens fick köpa second hand. Samtidigt blir det mer kreativt och på så sätt roligare. Du får hitta andra lösningar och kombinationer. En kjol kan exempelvis bli en klänning, säger hon.

På Röda Korsets Second hand fick f/activisterna sätta ihop varsin outfit med begagnade kläder på tid. ”Det här var svårt! Jag handlar nästan allting online i vanliga fall. Men jag valde att gå på oversize och mönsterkonstraster. Jag älskar rutiga kläder och kilt,” säger Silivia Colombo.
”Helt enligt trend med superoversizeat, skräddat och lite kortare längd på ”klänningen.” Kul att använda plagg på annat sätt än de var avsett, kontraster med bara ben och pälsmössa. Också enkelheten i att bara ta ett bälte och en kavaj så har du en outfit,” säger Veronica Wendin.

Intresset för second hand ökar

Intresset för att köpa second hand har ökat de senaste åren. Sju av tio personer säger att de kan tänka sig att köpa begagnat, och drygt hälften av befolkningen uppger att de i någon utsträckning redan handlar second hand. Det är en ökning med nästan tio procent på bara två år. På Röda Korsets second hand i Luleå märker de av trenden. När vi besöker dem i början av februari har de precis byggt om sina lokaler för att göra ännu mer plats åt skor, kläder och mode.

– Vi tar uppskattningsvis emot 70 ton skänkta textilier varje år. Och även om vi blivit kraftigt påverkade av pandemin så tog vi ändå emot runt hundra tusen kunder under 2020, berättar butikschefen Pelle Holmqvist.

”Vi tar uppskattningsvis emot 70 ton skänkta textilier varje år,” berättar Pelle Holmqvist, butikschef för Röda Korsets second hand i Luleå.

Mode betyder mycket för båda f/activisterna Veronica och Silvia. Det är ett sätt att uttrycka sig, ett sätt att hitta mod – en rustning. Det är ingenting som har förändrats av utmaningen. De har däremot lärt sig, och lärt andra via sina sociala medier, att skapa det uttrycket på ett mer hållbart sätt. Och om några månader, när utmaningen är över, kommer både Silvia och Veronica fortsätta köpa övervägande second hand.

– Och om jag ska köpa något nytt, så kommer jag vara mycket, mycket mer medveten och noggrann med plaggets ursprung, säger Veronica Wendin.

F/activisterna tipsar:

Minska urvalet – ta reda på vad du vill ha
Rensa ur din garderob och titta på de plaggen som är kvar. Finns det ett mönster? Vad gillar du? Ta fram en lista på det du behöver komplettera utifrån det som finns kvar i garderoben och det du kommit fram till om din stil. Ta fram bilder på kläder du gillar och börja leta!

Våga prova
Storlek behöver exempelvis inte alltid vara så viktigt. Fråga efter mått om du köper via nätet. Testa också att kombinera nya plagg med varandra, eller att använda glitterkjol på en torsdag.

Ät!
Gå inte hungrig i en fysisk butik, det blir aldrig bra. Så ät och ta pauser.

Tänk på flexibiliteten
Köp plagg du kan använda fler gånger och i olika kombinationer och situationer, oavsett om det gäller en klänning till ett bröllop eller en tjocktröja.

Kom över second hand-tröskeln
Nätet är ett bra ställe att börja på, om du drar dig för att köpa begagnat. Frys plagg eller vädra ordentligt om du är orolig över ohyra.

Testa att byta!
Popswap är en av aktörerna där du kan byta kläder. Det är lite som Tinder för mode.

FAKTA

F/ACT Movement

Vad: Ett projekt som främjar hållbart mode.
Startade: Göteborg 2019.
F/activister: 62 stycken i totalt sju kommuner. Nio av dem är i Luleå.

  • Namn: Veronica Wendin
  • Ålder: 40 år.
  • Gör: Högstadielärare och f/activist.
  • Favoritplats i Luleå: Likskär
  • Luleå med tre ord: Nära, lösningsfokuserat, lugnt.

  • Namn: Silvia Colombo
  • Ålder: 39 år.
  • Gör: Bibliotekarie, konstpedagog och f/activist.
  • Favoritplats i Luleå: Svartöstaden.
  • Luleå med tre ord: Blåsigt, mysigt, exotiskt.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Tomas Bergman 

Logotyp