Flytta hem till Luleå

Familjen stod vid ett vägskäl. Flytta till Stockholm, eller bosätta sig i Luleå igen. Paret Lisa och Viktor Wäppling valde att vända hem till norr.

– Det känns som att vi hade satt livet på vänteläge om vi inte flyttat tillbaka, säger Viktor.

Med bestämda steg, och en rosa barnvagn av minimodell i högsta hugg, gör Judith entré i köket. Hack i häl kommer hennes tre år äldre syster Ebba. Judith stannar upp, hinner göra en grimas och le med hela ansiktet innan hon fortsätter in i sitt angränsade rum. På 250 kvadratmeter 60-talsvilla finns det minst sagt plats för de två damernas energi. Och det var just för det här, familjelivet, som paret Lisa och Viktor Wäppling vände hem till norr igen.

familj Wäppling vid köksbordet

"Det är svårt att tänka sig ett liv i en liten lägenhet som vi troligen hyrt i andra hand i Stockholm", säger VIktor Wäppling. Nu bor familjen i en rymlig villa på Lulsundet.

Både Lisa och Viktor växte upp i Luleå. Men det skulle dröja till 2004, när båda var i början av tjugoårsåldern, innan de blev ett par. Två år senare sökte Lisa in till läkarprogrammet och kom in. Men det stod Uppsala i beskedet, och inte i Umeå som var hennes förstaval.

– Jag bara grät. Uppsala var mitt sistahandsval. Ja, jag blev verkligen jätteledsen eftersom Viktor inte hade hittat en utbildning i Uppsala, säger Lisa.

Det blev ett halvår med längtan och flygresor innan Viktor kom in på en utbildning till landskapsarkitekt och flyttade söderut till Lisa. Där blev de kvar i fem år.

– När vi var i slutet av studietiden stod vi inför ett vägval, antingen flyttar vi till Stockholm eller så åker vi tillbaka till Luleå, säger Viktor.

Varför det inte blev Stockholm är i backspegeln självklart. Lisa och Viktor ville ha barn, ett familjeliv, men att starta det i huvudstaden lockade inte.

– De hade känts som att pausa livet. Såhär i efterhand är det svårt att tänka sig ett liv i en liten lägenhet som vi troligen hyrt i andra hand i Stockholm istället för livet vi har idag, säger Viktor.

 

familj i vardagsrum

Familjen Wäppling uppskattar att det är mera sammanhållning i Luleå.

2012 gick flyttlasset till Luleå. De gifte sig och fick sitt första barn sommaren efter. Sedan två år tillbaka bor paret, tillsammans med döttrarna i tvåplansvillan på Lulsundet – bara ett stenkast från kvarteret där Viktor växte upp.

– Vi har badstranden där nere, säger Viktor och pekar framför sig innan han fortsätter och vänder riktning på fingret.

– Och skidbacken däruppe. Det är helt fantastiskt.

Och det är just närheten till både skogen, vattnet och staden – och enkelheten som uppstår som en trevlig sidoeffekt – som är en stor del i att de trivs så bra i Luleå.

– Det hade blivit mer av ett projekt om vi till exempel bott i Stockholm. Nu är allting så enkelt, säger Lisa.

Kaffet är slut och på faten syns bara spår av det som var en toscakaka. Ebba tar täten på sin gula hoppboll när hela familjen visar oss runt i hemmet. Med jämna mellanrum åker de till Stockholm, det är ju bara en snabb flygresa bort som de säger. Men de tycker alltid om att komma hem.

– Det är lugnare här uppe, och inte så mycket vi och dem. Lite mer sammanhållning, säger Lisa.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Petra Älvstrand

19 september 2018

Logotyp