Framtiden är i Luleå

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder.

Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den elfte delen av Vårt Luleås reportageserie "Vi valde Luleå" möter vi Martyna Jankowiak.

–Livet i Luleå är avslappnade. Här slipper jag den mentala baksmällan.

Besöket på Norrbottens museum lämnade ett bestående intryck, minns hon. På en bild rusar sex renar i upp mot 80 kilometer i timmen i ett klarvitt, skirt snömoln. Kraften de forcerar snömassan med nästan sipprar ut ur bilden. Strax intill hänger ett foto på ett av Sveriges mest avbildade motiv, bergen vid Lapporten. Men den här gången reser sig de U-formade klipporna sällsynt nära betraktaren.

Martyna tycker att att livet i Luleå passar hennes personlighet


Utställningen Vyer och verk var en renande upplevelse, berättar hon. Fotografen adderade en dimension till Norrbottens natur som “redan är ett konstverk i sig själv.”

–Bilderna fick mig att vilja hit the road och upptäcka så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt, säger Martyna Jankowiak.

Filipinerna. Rwanda. Bahamas. Ungern. De hade träffats tio år tidigare i Ryssland, hon och Aron. Efter ett halvår som utbytesstudenter flyttade han från Stockholm till Martyna i Warszawa. Ett 40-tal resor senare, och flera år på distans, ville de inte bara bo tillsammans igen. Aron ville också byta karriär.

Det spelar ingen roll hur länge du scrollar. Du lär inte hitta några inomhusbilder i Martynas Instagramflöde. Men det är också det som hon gillar så mycket med Luleå, hur tillgänglig naturen är.

Martyna sitter på huk i ett myller av ostyrig, knallgrön vegetation medan hon försiktigt skär av svamproten med en kniv. Bilden är taggad #livingintherightplace. Martynas och Arons "personligheter passar här" berättar hon. Men det visste de inte för ett år sedan, ingen av dem hade något band till Luleå sedan tidigare. Det fick de först 2018 när Aron började plugga till flygtekniker.

–Jag är ingen hipster som utövar mindfulness, utan född med ett stort behov av eftertänksamhet och reflektion. Därför är livet i Luleå så avslappnade. Här slipper jag den mentala baksmällan.

MartynaHon scrollar tillbaka i flödet några månader, till den första vintern som de båda bott här. Halva kroppen av tre siluetter sticker upp över den jämna horisonten, medan resten försvinner in i landskapet som blir mer och mer mörkblått ju lägre solen sjunker. Släkt och vänner har avlöst varandra under hela vintern, kanske för att med egna ögon få uppleva det där livet i norr som de hört så mycket om.

–Det betyder jättemycket att kunna vara deras lokala guide, att kunna skryta om all skönhet, auroran och snön. Det gör mig stolt, säger hon.

Martyna brukade längta bort, eller snarare längta till nästa resa. Men inte längre. Hon har landat här, blivit mindre rastlös. Eller, som Martya själv säger, hon behöver inte resa till Afrika längre för att bli stimulerad – Kåbdalis räcker.

–Att upptäcka att jag passar i Luleå, att livet här passar min personlighet, har känts konstigt men samtidigt bra. Framtiden är absolut i Luleå, säger Martyna Jankowiak.


 Martyna Jankowiak.

Ålder: 34 år.

Bor: På Bergnäset.

Uppvuxen: I Warszawa.

Luleå med tre ord: Vackert, lugnt, vänligt.

Favoritplats: Skogarna och Småskär.

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

31 juli 2020

Logotyp