Från Lettland till Luleå

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Anna Pugačova.

– När jag kom till Luleå för första gången var det inte kärlek vid första ögonkastet. Jag hatade att vara här. I dag är Luleå mitt hjärta.

Den tioåriga flickan sitter på marken. Det är becksvart ute. Hennes kläder är leriga. Hon är hungrig. Hon har ingenting. Hon tittar upp mot stjärnorna och tänker att det måste finns något bättre för henne där ute.

– Just den stunden, den natten, var det något som väcktes inom mig. Jag förstod att om jag vill att mitt liv ska vara annorlunda så måste jag göra någonting, säger Anna Pugačova.

Anna Pugačova är född och uppvuxen i Lettland. Hon kom i kontakt med Luleå för första gången som 13-åring. Då var det inte kärlek vid första ögonkastet. Men idag har Anna sitt liv i Luleå.

Men vi börjar från början. Anna föddes i Lettland och blev placerad i barnhem när hon var tre år gammal, eftersom hennes föräldrar var missbrukare. Då och då kom familjer till barnhemmet för att adoptera barnen och som nioåring hamnade Anna och hennes syskon hos en fosterfamilj, som efter en tid fick vårdnaden om dem. Det var då den fysiska och psykiska misshandeln började. Anna fick gå hungrig, fick höra att hon inte var någonting värd. Hon var ständigt livrädd.

Men så kom natten under stjärnorna – och vändpunkten. Anna vågade berätta om nedbrytningen och misshandeln för sin lärare som larmade socialtjänsten. Hon fick flytta från den destruktiva fosterfamiljen och tillbaka till barnhemmet. Under åren fram tills Anna fyllde 18 år flyttade hon fram och tillbaka mellan barnhemmet och elva olika fosterfamiljer. Men det var i barnhemmet som tryggheten och kärleken fanns.

– Mina minnen från barnhemmet är det bästa som jag har från min barndom faktiskt, berättar Anna.

Första intrycket av Luleå

Den första kontakten med Luleå hade Anna Pugačova som 13-åring. Under några somrar fick hon och andra lettiska barnhemsbarn komma till Norrbotten och bo hos olika familjer genom ett utbytesprogram. Det var allt annat än kärlek vid första ögonkastet. Maten var ovan, språket förstod hon inte och hon saknade den trygga, vana miljön på barnhemmet. Så varför blev det Luleå till sist ändå? Jo, just när hon gått ut universitetet i Lettland ringde Luleåfamiljen hon bott hos en sommar. De frågade om hon ville komma upp till Norrbotten.

– Jag tänkte att jag måste ge mig själv en ärlig chans att ha ett bättre liv, för det gick inte att skapa det i Lettland. Så jag bara packade så fort jag kunde och lämnade allt, berättar hon.

Efter ett halvår i Luleå styrde hon kosan mot Gällivare. Sex år senare flyttade hon tillbaka till Luleå för att kunna nå ut till fler och utveckla sitt företag inom coachning. I Luleå fanns ett sammanhang för henne, en kultur och ett mindset som hon kände sig hemma i, som lät henne blomma ut. Den svenska familjen hon lärt känna för många år sedan bodde också kvar.

– Jag ville bara till Luleå. När jag kom tillbaka var det lite lättare för jag hade lärt mig språket, jag kunde de sociala koderna, jag kände igen staden. Jag visste var jag var.

Idag arbetar Anna Pugačova som föreläsare, författare och neurovetenskapscoach i Luleå. Staden som är hennes hem och där hon känner sig accepterad som den hon är.

I dag driver Anna Pugačova eget företag som föreläsare, författare och neurovetenskapscoach. Hon föreläser för företag om bland annat arbetsmiljöfrågor och coachar andra entreprenörer i företagsutveckling. Företaget driver hon från sitt kontor på Östermalm. På väggen i kontorslokalen hänger en gammeldags skolplansch med svenska växter, på ett bord ligger hennes självbiografi. Från omslaget tittar en liten flicka fram med allvarlig min och nyfiken blick. ”Mig krossar du aldrig” är berättelsen om resan från att överleva till att leva. Om den tioåriga flickan som en natt beslutade sig för att aldrig bli krossad och många år senare hittade hem i den norrbottniska kuststaden.

– Luleå är mitt hem. Det är här jag har min första familj, det är här jag känner mig accepterad fast jag är utländsk, fast jag pratar med en dialekt, fast jag inte är härifrån. Fast jag är annorlunda är jag ändå en del av samhället. Jag är inte utanför, säger Anna Pugačova.

Vem är Anna Pugačova?

  • Ålder: 32 år
  • Uppvuxen: Lettland
  • Bor: Bergnäset, Luleå
  • Gör: Entreprenör och författare
  • Favoritplats i Luleå: Vid vattnet i en mindre skog på Bergnäset
  • Luleå med tre ord: Andra chans, familj, framgång

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ellen Vikman

Foto: Erik Sandström

Logotyp