Hanna Jakobsson: "Att arbeta här under sommaren var självklart"

Efter en dags introduktion var beslutet enkelt för Hanna Jakobsson att fatta, hon ville sommarjobba på Tunabo stödbostad.

Jag var här en dag och en kväll för introduktion, det kändes bra här, med brukarna och med personalen, berättar Hanna Jakobsson när Vårt Luleå träffade henne en tidig dag i augusti.

Nu har Hanna Jakobsson snart arbetat hela sommaren på stödbostaden, men hon känner att hon har hunnit njuta av sommaren, trots att hon har arbetat.

När man jobbar natt slutar man ibland åtta på morgonen och har hela dagen framför sig. Jobbar man eftermiddag eller förmiddag har man halva dagen att göra saker. Dessutom är man ledig minst två dagar i veckan. Trots att man jobbar hela sommaren känner man ändå att man hinner vara ledig, säger Hanna Jakobsson.

En stödbostad är till för dig som har en funktionsnedsättning och behöver mer stöd än vad som kan erbjudas via ett mobilt stödteam.

Ett stödboende kan vara utformat på olika sätt, ibland är det lägenheter utspridda i ett trapphus och ibland är det samlade lägenheter i en korridor. Ditt behov styr vilket boende du erbjuds. Här finns gemensamhetsutrymmen och tillgång till personal dygnet runt.

Hanna på jobb

Hanna Jakobsson tycker att det är ett väldigt givande jobb att arbeta på Tunabo stödbostad.

Hanna Jakobsson har jobbat som vikarie på Tunabo stödbostad sedan mars, samtidigt som hon har varit arbetsledare på ett omsorgsbolag och arbetat som personlig assistent. När sommaren började närma sig var det självklart för Hanna Jakobsson att fortsätta arbeta på Tunabo stödbostad som sommarjobbare.

Att arbeta här under sommaren var något som jag ville göra, något jag ville prova på. Jag ville verkligen testa på att arbeta på ett boende. Dessutom har det varit roligt att få testa på något nytt, berättar Hanna Jakobsson.

På Tunabo stödbostad arbetar sex personer. Under dagarna arbetar man två och två och på vissa kvällar och nätterna är man ensam.

Man jobbar alltid en natt i veckan. Det är en journatt så man sover under natten. Man ska finnas på plats ifall något händer.

På boendet bor sex stycken brukare. Dagarna på arbetet är väldigt varierande. Under dagarna har de anställda öppet hus för brukarna som kan komma ner och dricka kaffe och ta sina mediciner. Man lagar även mat, vissa brukare lagar man åt och andra lagar man tillsammans med, medan vissa brukare lagar sin mat själva. En gång i veckan är det storkok för de brukare som inte lagar maten själva. På söndagarna planeras och beställs veckans mat med brukarna som levereras på onsdagar. Det städas även en gång i veckan, antingen med eller åt brukarna.

Det är väldigt varierande kan man säga, beroende från dag till dag. Det är inte stressigt på jobbet, man hinner med sina arbetsuppgifter, att ta sina pauser, men även andra aktiviteter som att gå på promenad med de boende. Vi försöker även hinna med att göra saker med brukarna under sommaren, som tillexempel gå på promenader eller besöka friluftsmuseet hägnan men det beror helt på brukaren, vad de vill göra och hur det ser ut schemamässigt, säger Hanna Jakobsson.

Hanna Jakobsson tycker att arbetet har varit givande och mest tyckte hon om att ta ansvar.

Jag tycker det är roligt att få ta ansvar, och det är ju det man gör. Man ser till att allt planeras och fungerar när man arbetar själv och det tycker jag är roligt. Något annat roligt med arbetet är att laga mat. Vi kommer överens tillsammans med brukarna vad som ska lagas och letar efter recept, så ofta får man testa att laga något nytt.

Hanna Jakobsson har trivts på arbetsplatsen och berättar att där alltid finns hjälp att få med de sakerna man tycker är svårare.

Är det något man funderat över så kan man alltid få hjälp. Har man frågor kring medicinen kan man ringa till sköterskan. Vissa dagar är det mycket inbokat och man har ont om tid, men då får man planera dagarna utifrån det. För att underlätta för sommarvikarierna har det även förberett inför sommaren, med listor med vad man ska göra under dagarna, man har känt sig trygg på jobbet, säger Hanna Jakobsson.

Nu är sommaren snart slut och Hanna Jakobsson hoppas på att få fortsätta jobba på Tunabo stödbostad.

Jag tycker det är ett väldigt givande jobb. Jag tycker om att man kan ha små samtal med brukarna under öppet hus när de kommer och dricker kaffe. Extra roligt är det när vi samlas och ser på allsång tillsammans. Alla kollegor och chefen är också väldigt bra, de är väldigt lyhörda och hjälper gärna till. De som jobbar här vill att man ska känna sig välkommen. Jag trivs med jobbet och vill gärna fortsätta, avslutar Hanna Jakobsson.

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Rebecca Hansson

Logotyp