Ida Backsell: ”Jag har verkligen uppskattat att arbeta här”

De senaste tre somrarna har Ida Backsell arbetat på Norra hamns servicebostad, ett arbete hon har trivts väldigt bra med. "Det känns som en trygghet att arbeta här. Första sommaren var allt nytt, men efter en sommar så visste jag hur jobbet fungerade och jag kände kollegorna. Dessutom trivs jag här vilket har gjort att jag har återvänt år efter år. Det känns skönt att ha en plats där man trivs att återvända till", säger Ida Backsell.

En servicebostad är till för dig som har en funktionsnedsättning och som klarar dig med mindre personalstöd.

En servicebostad är ett mellanting mellan ett självständigt boende och en gruppbostad. Ett serviceboende består av ett antal lägenheter och gemensamma utrymmen där det också finns personal.

Vårt syfte här är att få våra brukare så självständiga som möjligt. Vi stöttar dem i deras behov och i deras vardag. De bor i sina egna lägenheter och sköter mycket själva, men vi har hand om några brukares mediciner, vi städar till några och vissa får stöttning med matlagning. Vi hjälper dem där det behövs, säger Ida Backsell.

Ida Backsell på sin arbetsplats

Ida Backsell trivs med Luleå kommun som arbetsgivare.

Ida Backsell flyttade till Luleå för tre år sedan för att börja studera vid LTU till förskolelärare, en utbildning på tre och ett halvt år. Ida Backsell har bara ett halvår kvar av sina studier. Under sin studietid har hon arbetat varje sommar på Norra hamns servicebostad. Till hösten påbörjar hon sin anställning på en förskola inom Luleå kommun.

Detta blir mitt sista sommarjobb inom Luleå kommen, efter tre år på detta ställe. Direkt efter sommaren börjar jag mitt sommarjobb på förskolan, ville blir kul då jag trivs med Luleå kommun som arbetsgivare. Jag har dessutom gjort båda mina praktikperioder för Luleå kommun. Det känns skönt att komma ut i arbetslivet, säger Ida Backsell.

Att sommarjobba är början på många människors karriär och Ida Backsell är säker på att det kommer hjälpa henne i sin framtida karriär som förskolelärare.

Det hjälper jättemycket att ha arbetat med människor. Jag får dessutom träffa olika sorters individer som jag inte annars får träffa. Man får även ta del av människors olika behov. Alla har olika behov och olika sätt att uttrycka dem. Det kommer hjälpa mig att bemöta både barnen och vårdnadshavarna på ett bättre sätt.

Arbetet är väldigt varierande och under dagarna utför man en mängd olika arbetsuppgifter.

Våra brukare är väldigt självständiga, de gör väldigt många aktiviteter själva. Men ibland går vi på promenader, spelar kort eller kollar tv tillsammans. Några gånger har vi gått ut och grillat. Många av våra insatser är på morgonen och vid fyra tiden, då vi ger medicin och förbereder maten för dem som behöver hjälp med det. Vi är här för att finnas ifall vi behövs, säger Ida Backsell.

Arbetsveckan är fyra till sex dagar och oftast är man antigen förmiddagen eller eftermiddagen ledig, vilket gör att man har gott om tid att hitta på annat under sommaren, eller vila upp sig efter studierna.

Jag har jobbat hela sommaren och detta har gjort det möjligt för mig att göra de aktiviteterna jag har velat. Jag har kunnat njuta mer av sommaren för att jag har sommarjobbat.

Hon rekommenderar verkligen andra att söka sommarjobb.

Arbetet har utvecklat mig som människa och individ vilket är jättehäftigt. Det har varit motiverande för mig. Att få utvecklas och träffa olika människor. Det är dessutom ett väldigt bra sätt att komma in i arbetslivet och få referenser till framtida jobb. Jag har haft väldigt kul dessa tre somrarna. Jag rekommenderar verkligen andra att söka, avslutar Ida Backsell.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Rebecca Hansson

Logotyp