”Jag blir tagen på allvar i Luleå”

För sex år sedan kom han till Luleå som ensamkommande flykting. Nu driver 21-åriga Frank Dallal Hedström två företag – båda med målet att förbättra och utveckla integrationen i Norrbotten. Vårt Luleå fick en pratstund med honom.

Du kom som ensamkommande flykting till Malmö 2015, men ville hela tiden till Norrbotten. Varför?

– Det var kaos i Malmö. Så otroligt många flyktingar, allt tog lång tid och ingen var glad. Jag ville komma in i det svenska samhället, inte hamna i en arabisk grupp. Och araber och invandrare är inte så förtjusta i snö och kyla, därför ville jag flytta så långt upp i landet som möjligt. Jag tänkte att trycket på de offentliga myndigheterna skulle vara lite lägre här, och jag hoppades att de som flyttade hit skulle behövas i samhället.

Frank Dallal Hedström, 21 år, kom till Sverige som ensamkommande flykting 2015. Idag har han byggt upp två företag från ingenting i Luleå.

Hur var det att komma till Råneå?

– Efter min resa hade jag väldigt svårt att lita på människor, så de första månaderna var jag på mitt rum. Det var väldigt tufft. Men Råneåborna kom med kläder, mat – de välkomnade oss verkligen. Och alla brydde sig om varandra i byn. Det var en väldigt fin känsla som till slut gjorde att jag vågade öppna upp igen.

Du kunde ju inte svenska då, men valde ändå att börja nian i en helt vanlig klass i stället för att gå via SFI. Berätta!

– Jag ville lära mig språket, det är nyckeln till ett land. Och jag tänkte att det var snabbaste sättet. Efter nio månader i skolan kunde jag prata så pass bra att jag klarade mig.

Och efter två och ett halvt år kom beslutet, du får stanna i Sverige. Var det självklart att bo kvar här?

– Ja! Jag hade ju byggt en stor familj av vänner och näringslivskontakter. Det hade jag troligen inte kunnat göra i Stockholm eller någon av de andra storstäderna. I alla fall inte på samma sätt. Där hade jag försvunnit i mängden.

Idag driver du två bolag. Hur började din entreprenörsresa?

– Jag gick humanistiska programmet på gymnasiet, och då är det inte jättevanligt att driva ett företag via Ung Företagsamhet, UF. Men min studievägledare tipsade mig, han såg att jag var driven. Tillsammans med två andra startade jag Yalla Yalla Integration UF – och vi vann tävlingen Årets innovation! Ung företagsamhet har påverkat mitt liv väldigt mycket. Jag hade inte varit Frank som äger två bolag idag, om jag inte drivit ett UF-företag.

Varför valde ni att arbeta med just integration?

– Jag är ju själv ensamkommande flyktingbarn. Jag vet vilka brister och möjligheter som finns eftersom jag själv upplevt integrationen i Sverige.

Vilka brister och möjligheter är det?

– Du blir respekterad och accepterad av de flesta. Du kan börja plugga oavsett hur gammal du är och vården i Sverige är underbar. Det finns verkligen alla förutsättningar för att lyckas i Sverige som flykting. Men vi gör det mer avancerat än det behöver vara. Det är väldigt många steg. Om jag tar mig själv som exempel så hamnade jag med 17 andra killar, alla med olika förutsättningar. Vissa hade aldrig gått i skolan, medan jag studerat i hela mitt liv. Men alla måste gå samma väg.

Hur tycker du att integrationen borde gå till?

– Jag tycker att det ska gå lite snabbare och vara mer individanpassat. Det behöver som sagt inte vara så avancerat. Det kan handla om att släppa iväg någon och låta personen studera vidare eller arbeta, istället för att vänta tills personen fyllt 18 år som det är nu. Integration, eller bra integration, är jätteviktigt om Sverige ska kunna nå ekonomiska, sociala och hållbara mål.

Du valde ju att fortsätta driva Yalla Yalla Integration efter UF-året. Hur har företaget utvecklats från då till nu?

– Under UF-året höll vi i föreläsningar. Nu jobbar jag bland annat med ett EU-projekt för att bygga upp ett landsbygdsnätverk, för att kunna ta vara på människorna och kompetensen som kommer hit som asylsökande. Sedan jobbar jag en del med arbetsmatchning, individuell coachning för att få ut fler nyanlända i arbetslivet och utbildning av företag så att de ska bli bättre på att ta emot dem.

Och i november 2020 startade du upp ditt andra bolag! Berätta.

– Jag ville göra det jag föreläser om i praktiken. Jättemånga som kommer hit har erfarenheter, kompetenser och utbildning. Men de kan inte språket. Tanken med Dallal bygg är att få in hantverkare med olika etniciteter, och där de lär sig av varandra. De tjänar pengar, kommer in i samhället och lär sig svenska. Om ett till två år så vill jag att det ska vara ett gott exempel på ett hållbart företag. Hur det går att göra bra integration enkelt.

Vad tycker du om Luleå som företagarstad?

– Jättebra! Jag har kunnat bygga upp två företag från noll, från att inte ha någonting. Bara att Ung Företagsamhet finns här är en stor fördel. De hjälpt mig flera gånger, även efter mitt UF-år. Det finns resurser, kompetenser och stöd från massa olika organisationer. Alla vill hjälpa till. Sedan blir jag tagen på allvar här. De flesta fokuserar inte på att jag kommer från Syrien, är ung eller flykting. Människor i Luleå bryr sig om vad jag kan, och vad jag kan erbjuda.

Vem är Frank Dallal Hedström?

  • Gör: Driver Yalla Yalla integration AB och Dallal bygg AB.
  • Ålder: 21 år.
  • Favoritplats i Luleå: Boendet i Råneå, för där startades allt.
  • Gillar jättemycket: Hästar, hundar och unga drivna personer.
  • Tycker inte alls om: Rasism och orättvisa
  • Beskriv dig själv med tre ord: Ung, driven, entreprenör. Det är i alla fall så som många har beskrivit mig.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp