”Jag får så mycket tillbaka av barnen”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Lotta Grape Hellgren som jobbar som förskollärare på Kullens förskola på Hertsön.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

I Lotta Grape Hellgrens arbete som förskollärare är hon mycket ute med barnen.

Hej Lotta! Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Det handlar mycket om att vägleda och vara där för barnen under olika aktiviteter. Vi sjunger, dansar, läser böcker, pysslar och målar. ​Vi arbetar också målinriktat i projekt med barnen. Vi försöker vara ute så mycket som möjligt, ännu mer på senare tid i och med coronapandemin. Just nu gillar barnen att åka madrass ​och klättra i snöhögar, det ger bra motorikträning. Eftersom jag är på en avdelning för de yngsta barnen, mellan ett och tre år, så har många en vilostund mitt på dagen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är så roligt att följa barnens utveckling och vara delaktig i deras resa. De yngsta som börjar hos oss utvecklas enormt på bara ett år, både språkligt och hur de knyter an och lär sig tillsammans med andra barn. Och jag får så mycket tillbaka av barnen, så många fina relationer!

– Det är också ett väldigt varierande och flexibelt arbete. Jag får vara ute och röra på mig, och den ena dagen är aldrig den andra lik. Jag kan vara kreativ och forma arbetsdagen tillsammans med mina kollegor utifrån både våra och barnens önskemål och intressen.

Vilken är den största utmaningen?

– Det är nog att räcka till så mycket som jag skulle vilja för alla. Vi är tre pedagoger och 16 barn. Ibland skulle jag vilja vara som en bläckfisk med flera armar och flera famnar!

Vad är viktigast i arbetet med barn?

– Du måste gå in helhjärtat i det du gör. Barnen läser av dig så snabbt och märker om du inte är där mentalt. Ska du fånga barnen måste du ge av hela dig själv. Ju mer du ger, desto mer får du också tillbaka. Det handlar om att se barnen och vara en närvarande pedagog, som barnen och föräldrarna känner att de kan lita på och vara trygg med.

– Det är också viktigt att barnen ser att du trivs med ditt jobb. Och det gör jag, det här är ett fantastiskt arbete!

Har arbetet förändrats med åren?

– För många år sedan handlade det mest om omsorg. Nu har vi också undervisning på förskolan, vi har prioriterade mål för barnens utveckling och lärande som vi fokuserar på. Jag tycker det är bra, det stärker vår yrkesroll.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är utbildad förskollärare och tog examen 1993. Sedan dess har jag varit på olika skolor och förskolor i Luleå kommun, mest på Hertsön. Jag har räknat ut att jag har jobbat i sammanlagt 22 år på Hertsön. Jag har alltid trivts så bra med att arbeta här, det finns jättefin natur som är toppen för barnen. På Kullens förskola har jag varit sedan den öppnade i december 2018.

Hur har coronapandemin påverkat ert arbete?

– Vi har satts på prov när det har varit många borta och det varit svårt att få vikarier. Samtidigt har det stärkt vår arbetsgrupp, vi har blivit starkare tillsammans och mer flexibla. Vi har hittat nya sätt att organisera oss på. Inget ont som inte har något gott med sig.

Personligt om Lotta

  • Är döpt till Charlotta, men har alltid kallats Lotta.
  • Yrke: Förskollärare
  • Ålder: 54 år
  • Bor: Lulsundet
  • Intressen: Båt, träning och dans. Jag har också blivit mormor på senare år till två underbara barnbarn.
  • Det bästa med Luleå: Skärgården är helt fantastisk!

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Frank Rizo

Logotyp