Kärlek vid första ögonkastet

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I fjärde delen av Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi Elin Setzman.

– Efter två dagar var jag helt fast. Det var kärlek vid första ögonkastet.

60 till hemmalaget. 58 till gästerna. En sekund, och en lång och nasal ton senare, anstormar avbytarna golvet i en fullsatt arena. BG Luleå har vunnit U19-finalen. Nummer 14, Elin Setzman, står ytterst i klungan och höjer pokalen för tredje och sista gången.

Elin Setzman på Clarion Hotel sense där samtliga personer i reportageserien "Vi valde Luleå" träffades för att utbyta erfarenheter. Luleå har blivit Elins trygga punkt.

Många undrade varför hon som 15-åring från Täby "valde bort Stockholm" för att flytta till Luleå. Men för Elin Setzman tog det två dagar, sedan var hon fast. För hon skulle bli proffs. Till varje pris. Och utbildningen på basketgymnasiet skulle inte bara ta henne dit, för första gången i sitt liv var hon även omringad av en stad och människor som var lika tokig i sporten som hon själv.

– Det kanske låter klyschigt, men det var kärlek vid första ögonkastet. Det var självklart att jag skulle vara här, säger Elin Setzman.

Hälsans hus ett andra hem

SV. AK. E punkt S. Elin visar de inristade initialerna i furuplankan. För den som bara byter om i all hast är det nog inte mer än ett omklädningsrum. Men för sju basketspelare var omklädningsrummet i Hälsans hus praktiskt taget ett andra hem under gymnasietiden. Det var där de pluggade. Det var där de sov i timmar på bänkarna, hängde mellan alla träningar och umgicks efter matcherna. Och för den som inte var med under studenten 2015, några veckor efter U19-vinsten, blir de inristade initialerna aldrig mer än slumpmässiga bokstäver ingraverade i en furuplanka.

– De finns fortfarande kvar! Varje gång jag ser dem så påminns jag om hur bra vår tid under gymnasiet var. Hur nära vi kom varandra.

Basket har alltid varit en del av Elin Setzmans liv. Idag är hon tränare vid NIU, Nationellt godkänd idrottsutbildning i Luleå.

Ett år efter examen lyfter 19-åriga Elin Setzman guldbucklan igen. Den här gången på elitnivå för staden hon börjat kalla hemma, inför 3 000 vrålande åskådare. Men känslan av att vara en "superhjälte" försvann året därpå. Alla sa att ett klubbyte till Östersund var rätt beslut, även om hon själv inte ville lämna Luleå. Hon skulle få mer speltid. Utvecklas som spelare. Men mitt i säsongen valde hon inte bara att bryta upp från den nya klubben. Hon valde också att sluta spela basket på elitnivå.

Bytte karriär

Dunk. Dunk. Dunk-dunk-dunk. "Kör, kör! Bra. Bra jobbat." Elin går fram och tillbaka vid sidlinjen, ropar och peppar tjejerna som går NIU, Nationellt godkänd idrottsutbildning där Elin nu är tränare. Även om hon slutade elitsatsa på sporten för över tre år sedan, så handlar nästan livet mer om basket nu. Bara på ett annat sätt.

– ­Jag brukade ha väldigt mycket prestationsångest, och vara oerhört hård mot mig själv. Nu vill jag utveckla spelare som vill uppåt, men även hjälpa dem att förstå att det finns mer.

Det är nästan åtta år sedan Elin Setzman föll pladask för Luleå. Om det började som en nyförälskade – en chock över att hitta en stad som brinner lika intensivt för basket som hon själv – så är det här hennes trygga punkt nu.

– Det är hemma nu. Jag saknar varenda del av Luleå när jag inte är här.

Vem är Elin Setzman?

  • Ålder: 23 år.
  • Bor: Luleå centrum
  • Uppvuxen i: Täby.
  • Gör: Pluggar till lärare på LTU. Ideellt engagerad som coach för NIU.
  • Luleå med tre ord: Hemma, kärlek, lycka.
  • Favoritplats: Hälsans Hus eller Luleå Energi Arena.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp